IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейски банки са обвинени в манипулиране на лихвени проценти

Възможното фиксиране на CD в Корея носи стабилни печалби на замесените компании

13:53 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клон на Kookmin bank в Сеул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клон на Kookmin bank в Сеул. Снимка: Ройтерс

Южнокорейският финансов регулатор започна разследване по подозрение за манипулиране на лихвените проценти от страна на няколко местни банки, съобщава BBC.

Комисията за прозрачност на търговията в Сеул разследва вероятно договаряне на сертификатите по депозитите (CD), използвани при определянето на лихвените проценти от банките.

Банките, попаднали във фокуса на разследването, са Kookmin, Shinhan, Woori и Hana.

Скандалът следва разобличаването на подобна манипулация с Libor (London Interbank Offered Rate) - усреднения лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар, в който се оказаха замесени Barclays и вероятно няколко други банки във Великобритания.

Libor се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции.

Брокерските компании, които обявяват CD лихвите по два пъти на ден, също са заподозрени.

Сертификатите по депозитите са начин за спестяване с фиксиран лихвен процент и матуритет. Предлагат се от банките и се търгуват на вторичния пазар от брокерските компании.

Финансовите компании печелят от високите лихви по CD, тъй като с тях са свързани много потребителски кредити. Те се използват често и при получаване на ипотечни кредити.

Както при манипулирането на Libor, възможното фиксиране на CD в Южна Корея носи стабилни печалби на замесените компании.

Разследването е стартирано след серия скандали, разтърсили глобалния банков сектор, включително глобата от 290 млн. британски лири. наложена на Barclays за фиксирането на  Libor, критиките към HSBC по обвинения в пране на пари и изненадващите загуби на JP Morgan, които предизвикаха реакцията на щатските регулаторни органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още