IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският измерител Kospi – с най-голям спад на азиатските борси днес

Представянето на основните борсови индекси в региона беше смесено, а инвеститорските настроения бяха повлияни от множество фактори

11:50 | 18.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията във вторник със смесено представяне след публикуването на протокола от последното заседание на Австралийската централна банка и продължаващото напрежение между САЩ и Китай, информира CNBC.

В Южна Корея показателят Kospi спадна с 2,46% до ниво от 2348,24 пункта, след като акциите на автомобилния производител Hyundai Motor поевтиняха с 5,39%.

Южнокорейската информационна агенция Yonhap съобщи, че опасенията нарастват заради потенциално "голямо огнище" на коронавирус. Страната потвърди още 246 случая на Covid-19 за денонощие, показват данните на Корейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Междувременно в континентален Китай измерителят Shanghai composite добави 0,36% до 3451,09 пункта, докато показателят Shenzhen component се повиши с 0,19% до 13 768,17 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отчете слабо понижение от 0,1% до 25 324,74 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 отписа 0,2% и затвори при 23 051,08 пункта, докато индексът Topix приключи сесията с ръст от 0,06% при 1610,85 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,77% при 6123,40 пункта. Членовете на Централната банка на Австралия смятат, че „не е необходимо да се приспособява пакетът от мерки в Австралия към сегашната среда“. Това показва протоколът от последното заседание на институцията, публикуван във вторник.

„Членовете на борда признават, че същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия спомага за поддържането на икономиката през този труден период“, се казва в протокола.

Към 11:24 ч. българско време йената се търгува на ниво от 105,59 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,723 щатски долара.

Напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да тежи върху настроенията на инвеститорите. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се обяви в понеделник за по-нататъшно затягане на ограниченията на Huawei, насочени към ограничаване на достъпа на китайския телекомуникационен гигант до чипове.

Това се случи, след като Тръмп издаде указ в петък, принуждавайки китайскаа компания ByteDance да продаде или прекрати бизнеса си с TikTok в САЩ в рамките на 90 дни. По-рано стана ясно, че корпоративният софтуерен гигант Oracle води преговори за придобиване на американски, канадски, австралийски и новозеландски активи на TikTok. Интересът от Oracle се сблъсква с този на Microsoft, който също преговаря за придобиване на тези активи на TikTok вече повече от месец.

„Това усилване на антагонизма на САЩ към китайския технологичен сектор може да продължи, при положение, че Тръмп насочва вниманието си срещу повече китайски технологични компании, включително Alibaba“, заяви Вишну Варатан, стратег в Mizuho Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още