Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Износът на Япония през април отчита най-големия си спад от кризата през 2009 г.

Анализатори предупреждават, че данните за текущото тримесечие ще са още по-лоши

Износът на Япония през април отчита най-големия си спад от кризата през 2009 г.

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Износът на Япония се свива най-много от световната финансова криза през 2009 г. насам заради пандемията от новия коронавирус, която срина световното търсене на автомобили, промишлени материали и други стоки, предава Ройтерс.

Това тласка третата по големина икономика в света към още по-дълбока рецесия, отбелязва информационната агенция.

Данните излизат на фона на усилията на политиците да балансират мерките за ограничаване разпространението на вируса и необходимостта от възраждане на притиснатата икономика и притесненията от втора вълна на инфекциите.

Централната банка ще проведе спешна среща в петък, за да изработи схема, която да насърчи финансовите институции да отпускат заеми на по-малки и затруднени фирми. Политиците обмислят и парични инжекции за компаниите в страната.

Данните от Министерството на финансите на Япония, публикувани днес (21 май), показват, че износът на страната се понижава с 21,9% през април на годишна база, след като през март се сви с 11,7%. Обвързаните със САЩ доставки спадат с 37,8% - най-бързото понижение от 2009 г. насам. Износът на автомобили – един от стълбовете на японската икономика, се срива с 65,8%.

Още по темата

Износът за Китай - най-големият търговски партньор на Япония, се свива с 4,1% през годината до април поради намаляващото търсене на химически материали, авточасти и лекарства.

Доставките за Азия, които представляват повече от половината от японския износ, намаляват с 11,4%, а износът за Европейския съюз - с 28%.

Все пак икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-голям спад на износа на Япония – 22,7%.

Данните за индустрията, публикувани миналата седмица, показват, че поръчките на машини в Япония през април намаляват до най-ниско ниво от повече от десетилетие, знак за влошаване на бизнес разходите.

Японската икономика изпадна в рецесия за първи път от 4 години и половина. Страната е на път да отбележи най-дълбокия си следвоенен спад заради пандемията.

Анализаторите предупреждават, че данните за текущото тримесечие ще са още по-лоши.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борсови индекси завършиха седмицата на зелена територия