IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как всъщност новата програма на Китай за закупуване на лекарства причинява болка

„Основният ремонт“ на здравната система на азиатската икономика предизвика сътресение във фармацевтичния сектор

21:07 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай променя начина, по който закупува лекарства. Резултатът: цените се сриват и унищожават високите маржове на фармацевтичните компании – както местни, така и чуждестранни – във втория по големина фармацевтичен пазар в света. За производителите ценовото напрежение най-вероятно ще се увеличава, пише Bloomberg.

1. Какво точно прави Китай?

През септември, тази година, Китай изиска от фармацевтичните дружества да приемат ангажимент да доставят 25 широкоизползвани генерични лекарства на местните болници. Решението беше последвано от пилотна програма в 11 големи града, в това число Пекин, Шанхай и Гуанджоу, което принуди компаниите в сектора да се борят за сключване на договори за доставка на медикаменти като лекарства за лечение на алергии и високо кръвно налягане, висок холестерол, както и такива, свързани с онкологични заболявания. Националната програма ще избере три компании за доставка на тези лекарства. 

2. Защо Китай прави това?

Правителството прави „основен ремонт“ на своята здравна система, за да осигури по-добър достъп до качествени лекарства и лечение на населението си. Пекин вече внася повече чуждестранни медикаменти като в същото време иска и да компенсира разходите. Тъй като най-големият фактор в случая е силното растящо търсене от страна на огромното население на Китай, Пекин събира поръчките, за да намери най-добрите цени. Този пилотен план спестява 5,8 млрд. юана (816 млн. долара).

3. Това лоша новина ли е за фармацевтичните компании?

Не изцяло. Както китайските, така и чуждестранните компании се противопоставят на плана, тъй като той неизбежно ще намали цените на лекарствата и ще навреди на печалбата им. Все пак, като разрешава до трима доставчици за всяко лекарство, Пекин обръща внимание на основното възражение: това ограничаване при доставките на лекарства за една компания излага пациентите на риск от нарушаване на веригата на доставки и може да създаде проблеми с качеството. По-голямата част от китайските фармацевтичните компании разчитат на евтино производство на генерични лекарства, за да повишат приходите си, което означава, че маржовете им за печалба са вече по-малки от световните им конкуренти, които също инвестират в изследвания и разработки. Близо 70% от 65-те изброени в Китай производители на медикаменти отбелязаха по-слаб растеж на печалбата.

4. Какво става при чуждестранните компании?

Глобалните фармацевтични дружества са по-слабо засегнати, защото те също могат да разчитат на своя набор от нови лекарства, които все още са защитени чрез патенти. Според китайския орган за пазарен надзор, чуждестранните компании все още правят достатъчно бизнес с китайските болници относно своите най-популярни лекарства, въпреки че патентите за такива лекарства са изтекли. Според анализаторите на Bocom International гигантът Pfizer доставя 74% от лекарството Atorvastatin, генеричното име за Lipitor, на болници в Китай преди старта на борбата за договори, въпреки че съществуват такива китайски генерични продукти.

5. Има ли нещо положително в това за световните фармацевтични лидери?

Има и добри новини. Китайското правителство също е реформирало процеса за одобрение на лекарства, което позволява одобрението на новите медикаменти на чуждестранните компании в страната с бързи темпове – понякога дори по-бързо, отколкото в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още