IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предвещава четвъртият пленум на Комунистическата партия за Китай?

Пленумът ще се проведе на фона на размириците в Хонконг и продължаващата търговска война

17:02 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Китайската комунистическа партия започват днес най-важната си среща за тази година, като се очаква президентът Си Дзинпин да настои на китайския модел на управление в борбата със затегналата се икономическа и политическа криза в страната и в чужбина.

Четиридневният конклав идва в критично време, когато Хонконг е обзет от антиправителствени протести, продължаващи вече четвърти месец, което прави Пекин обект на западни критики за потъпкване на правата и свободите на хората в Хонконг заради начина, по който властите там решават проблема с насилието по време на демонстрациите.

Китайската икономика, освен това, бележи най-ниските си темпове на ръст от близо три десетилетия, засегната донякъде и от продължителната търговска война със САЩ. Стабилният ръст има ключово значение за политическата легитимност на партията. 

За Пекин е много важно да използва този повод, за да представя китайската политическа система като антидемократична, лишена от предизвикателства и превъзхождаща западната демокрация, казва Ван Дзянгю, директор на Азиатския правен институт при Националния университет на Сингапур.

Партийните лидери многократно предупреждаваха, че без комунистическо управление Китай би изпаднал в хаос и би станал плячка на враждебните западни сили. През септември Си каза, че Китай навлиза в период на "концентрирани рискове" - икономически, политически и дипломатически, и че страната трябва да бъдe готова за борба.

"Китайската партия-държава иска да покаже, че нейната политическа система е по-привлекателна в чужбина и че другите трябва да спрат да сочат страната с пръст", добавя Ван.

Пленуми, както формално се наричат заседанията на комунистическата партия, обикновено се провеждат всяка есен. Сегашният пленум ще бъде четвъртият след последния партиен конгрес в края на 2017 г. Той представлява среща при закрити врата на Централния комитет, съставен от около 370 души, и е най-голямата от елитните структури, управляващи Китай.

Някои очакваха четвъртият пленум да се състои миналата есен, но това не стана, което породи спекулации за разногласия в партийната върхушка относно курса на развитие на страната. "Четвъртият пленум ще разработи планове за реформи и на него ще се говори как да се подобри управлението, което е належаща задача", каза един китайски вътрешен човек пред Ройтерс при условие за анонимност поради деликатността на въпроса.

"Те (партийните лидери) трябва да трансформират цялостния капацитет на държавното управление и да адаптират (страната) към променените глобални правила, за да може тя да устои на стрес тестовете от външни рискове", отбеляза инсайдерът, добавяйки, че търговската война засилва този натиск.

От пресслужбата на комунистическата партия не отговориха на искането за коментар на дневния ред на пленума.

Идеология

Според добре осведомени ще се дискутират търговската война, забавеният икономически ръст на Китай и (кризата в) Хонконг, дори и те да не се споменават в заключителното комюнике, което агенция Синхуа пуска след края на пленума. Двама високопоставени китайски служители, запознати с проектодокумента, казаха, че той е до голяма степен политически и фокусиран върху идеологическо обновление.

"При все това, всяка идеологическа промяна може да бъде сигнал за нови икономически траектории, защото "идеологията в Китай никога не се свежда само до грандиозни планове", каза Чучън Фън, съосновател на GRisk, фирма за анализ на политически рискове, базирана в Хонконг.

"Тя (идеологията) е дълбоко свързана с реформи и с икономиката", каза Фън. Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) отбеляза 6-процентов ръст през третото тримесечие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче каза тази седмица, че този ръст "вероятно е минус-нещо", (т. е. леко преувеличен - б.р.).

Очаква се китайските лидери да определят курса за икономиката за следващата година на ключова среща през декември.

Засега Китай не показва открити признаци за промяна или забавяне на икономическите реформи. Следва да се отбележи, че той пое курс към дългосрочна модернизация на своята индустрия и на технологичните си възможности, като в същото време постепенно се отказва от по-примитивни и замърсяващи производства.

За да задоволи обаче американските искания за по-широк достъп до китайските пазари, Пекин обеща да ги отвори и да въведе някои сравнително безболезнени реформи, например нови правила от догодина, предназначени да улеснят бизнеса на (чужди) компании в Китай.

Вътрешни промени

На пленума си партията ще насочи внимание и към следващия конгрес, предвиден за 2022 г. Очевидно най-трудният въпрос на пленума ще бъде как да се уреди оставането на Си Дзинпин на власт, след като миналата година бе премахнато ограничението върху президентските му мандати, каза високопоставен западен дипломат, пожелал да запази анонимност поради деликатността на темата.

"Не е ясно какво точно ще се случи през 2022 г.", отбеляза дипломатът.

Единствената длъжност, която Си все още не заема, е председател на партията и от последния партиен конгрес досега има спекулации, че той може да заеме този пост. Си е генерален секретар на партията, но не и неин председател. Такава длъжност имаха както Мао Дзедун, така и двамата му наследници - Хуа Гофън и Ху Яобан.

Няма също така и очертал се наследник на Си. Според дипломати и източници от партийното ръководство обаче шансове в тази насока имат няколко души от висшето ръководство, като най-голямо внимание заслужават трима приближени на Си: лидерът на партията в Шанхай Ли Цян, партийният лидер в друг мегаполис, Чунцин - Чън Минър, и партийният бос в южната провинция Гуандун Ли Си.

Партията вече е набелязала и по-млади лидерски кадри, родени през 70-те години на миналия век, от които може да подбира следващото поколение лидери на страната. Партийните босове може да използват следващите години, за да ги издигат на ключови постове в регионите като губернатори, министри или други равностойни позиции.

Сред някои от по-изявените млади кадри са 48-годишният Чжугъ Юцзе, генерален секретар на партийния комитет в Шанхай, 49-годишният Шъ Гуанхуей, който отговаря за политическите и юридическите въпроси в провинция Гуейджоу, и 46-годишният заместник-губернатор на Гуанси, Ян Дзинбай, твърдят източници от ръководството и експерти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още