IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава на чуждестранни компании по-голям достъп до вътрешния финансов пазар

Повишава се на лимитът за чуждестранния контрол в смесените дружества с дейности на пазара на фючърси, ценни книжа и на фондовия пазар до 51% от сегашните 49%

11:23 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти заявиха в петък, че ще премахнат ограниченията над чуждестранния контрол на китайски финансови компании. Това е дългоочакван ход, който гарантира по-голям достъп за чуждестранни инвеститори до финансовия пазар на азиатската държава, посочва Ройтерс.

Мярката беше обявена от финансовия министър Джу Гуаняо ден, след като американският президент Доналд Тръмп за пореден път призова за по-лесен достъп до китайските пазари по време на среща със Си Дзинпин.

Промените включват повишаване на лимита за чуждестранния контрол в смесените дружества с дейности на пазара на фючърси, ценни книжа и на фондовия пазар до 51% спрямо сегашните 49%. Мерките влизат в сила веднага. 

Чуждестранната бизнес общност приветства новините но призова за предпазливост, докато стане ясно как ще се прилагат новите правила. „Това е стъпка в правилната посока. Трябва да видим подробните правила. В Китай винаги трябва да внимава с дребния шрифт, но най-накрая облекчаването на лимита е нещо добре дошло“, казва Кен Джаред, председател на Американската търговска камара в Шанхай.

Говорител на американската инвестиционна банка заяви, че приветства решението на китайското правителство, което изглежда либерализира още повече финансовия сектор.

Китай се бавеше в предоставянето на чуждестранните играчи по-голям достъп до финансовия сектор, но обеща да ускори темпото на чуждестранните, на фона на забавен растеж във втората по големина световна икономика.

Властите в Пекин въведоха строг капиталов контрол, за да се овладее отлива и същевременно отвориха нови канали за чуждестранни пари към вътрешния пазар. Въпреки това чуждите финансови компании са все още малки играчи във финансовия сектор, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още