IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов на частично търговско споразумение със САЩ

Условие е Пекин да получи гаранции, че няма да бъдат налагани повече мита от администрацията на президента Доналд Тръмп

19:59 | 09.10.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Китайските власти все още са отворени към възможността за сключване на частично търговско споразумение със САЩ. Това заяви официален представител на Пекин, запознат с въпроса, пред Bloomberg. Това означава, че Пекин е фокусиран върху ограничаването на щетите от конфликта с Вашингтон.

Китайските преговарящи вече са в САЩ, където в четвъртък започва новият кръг от преговори между двете най-големи световни икономики. Те обаче не са особено оптимистични за резултата от разговорите, посочва още запознатият, пожелал анонимност.

Китай е готов да сключи частично споразумение – като това, което се опитва да договори от 2017 г., стига да получи гаранции, че няма да бъдат налагани повече мита от администрацията на президента Доналд Тръмп, включително и тези, които трябва да влязат в сила този месец и през декември.

Според източника в замяна на това Пекин ще се съгласи на отстъпки като покупки на земеделски продукти, без да отстъпва позиции от основните си искания в рамките на диалога.

В миналото Китай отново предлага да купи американски стоки, както и някои други жестове на добра воля, които да омилостивят администрацията на Тръмп. предложенията обаче бяха отхвърлени, като цел на Вашингтон е да принуди Пекин да се съгласи на по-обширно търговско споразумение.

В навечерието на преговорите все още не е ясно дали Тръмп усеща достатъчно силно натиска на отслабващата американска икономика и разследването за импийчмънт срещу него, за да приеме предложението на китайските власти.

Американските и европейските пазари реагираха с ръстове на съобщенията за развитие на търговските отношения.

Отделно в. Financial Times съобщи, че Китай предлага на САЩ да увеличи покупките си на соя до 30 млн. тона годишно от 20 млн. Това е близо до нивото на покупки преди началото на търговската война.

Китайското министерство на търговията засега не е отговорило на искането за коментар.

Поредният кръг от преговори започва само дни, след като от Белия дом обявиха, че включват в черния си списък някои китайски технологични фирми заради предполагаемата им роля в репресиите срещу мюсюлмански общности в страната. Към това се прибавя и напрежението между властите в Пекин и американската Национална баскетболна асоциация, след като главният мениджър на отбора Houston Rockets Дарил Морей написа туит, в който изразява подкрепа за протестите в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Евала за коментара, право в десятката. Но само една нотка - може би Япония беше подобен икономически противник на САЩ през осемдесетте години. Може да се каже, че по твърде много неща си приличат с Китай - азиатци, със своята специфична култура и работоспособност, със своя манталитет подчинени, много народ на куп = силна покупателна и работна способност, силно мотивирани, от тях един голям и предостатъчен процент добри специалисти в своите области, и двете държави в своя пик имат огромен технологичен напредък, номер 1 в света по много показатели (за справка вижте япония през 80-те).Определено Китай си има своите плюсове и минуси в сегашната ситуация и никой не може да каже какво ще се случи. Може и да победи, може и частично да победи, но преди това много да загуби, може всичко да се превърде в пагубна загуба за Китай. Интересно е, че не е невъзможно и САЩ да претърпят сериозни загуби преди всичко да свърши с някакво споразумение.Като теглим чертата супер силен фактор е това, че като каже главатаря на Китай нещо си случва със сигурност, веднага и възможно най-ефективно. Главатаря не се притеснява от избори, стачки, партии, синдикати, закони и каквото и да е. Това е огромно нещо спрямо САЩ и Европа, толкова е силно, че може да се окаже решаващо, особено в една дълга и изтощителна борба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
hagan
преди 4 години
всичко което си написал е така да тоталитарната комунистическа държава е много по добре организирана от капиталистическия хегемон създател на парите-но завръзката че долар е влезнал под кожата на китайците-теса като наркоман който 30 години получава наркотик и му е готино но сега го карат да плати сметката за 30 години и нему харесва те си искат наркотика-който се хвани на играта на същ със търговия и долара той става слаб няма идеология там където има пари няма идеология там където няма идеология държавата загива-тъй че китай може да е велика сила ум потенциал но трябва да откаже милиардите на сащ или да стане послушно куче като япония развити умни и послушни-натиска към китай се засилва по всички линини хонконг- мюсюлманското малцинство ще активират и тибет -китай ще бъде бавно задушаван и тъй като никъде богатия не сее отказал от парите си то китайските милиардери командващи ком партията ще слушат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 2
Ivan N.
преди 4 години
До сега САЩ не са имали такъв икономически противник. Държавното управление на Китай е съвсем различно. Опозиция дефакто няма, а страната е разделена на райони с местна власт, която е пряко подчинена на Пекин, тоест всяко решение на централата, неза визависимо дали става дума за политическо или икономическо такова, рефлектира изключително бързо на всяка област, а следователно и резултатът бива изключително бърз. В САЩ всичко се гласува, после решението се дискутира, а в крайна сметка и законодателството, и паричната политика на всеки щат са различни... манджа с грозде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan N.
преди 4 години
Във военен*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
Ivan N.
преди 4 години
Доналдът нищо не е пречупил, той е *** и популист. Истината е, че печеливш от тази война няма! Много трудно е да се сметне кой е изгубил по-малко. Имай предвид (и съм убеден, че го знаеш), че не е имало търговска война, която да не прерасне в военен конфликт. Това щеше да се случи отдавна, но този път срещу САЩ стои Китай, който е оборудван с оръжия, купени топно от щатите и Русия, и който има огромна войска (и ядрено оръжие). Преди близо 30г., когато китайската икономика запопна да расте със 7-8% годишно, американците се радваха 0.5-1.0% ръст на БВП, което доведе то това всяка американдка компания да поиска парче от пая, а именно възможността да продава на необятния китайски пазар. Като съчетаем това с евтината работна ръка, всеки капиталист получава оргазъм. Но китайците не са глупави. Това казаха: "Ок, можете да продавате на нашия пазар, ето ви евтина работна ръка, но от вас искаме ноу-хау и технологии". Преди 30г. това беше добра сделка, но вече не е. Китайците напреднаха изключително много технологично и даже Huawei развиха по-добра 5G технология от американските компании(точно поради тази причина ги изгониха).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Доналдът ви преви вратленцата, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
hagan
преди 4 години
войната икономическата за сега е неизбежна Америка няма да търпи икономически конкуренти докато Китай не клекне няма да спрат за съжаление Китай не готов да клекне тъй че поне 5 години ни чакат влошаване на икономическите критерии мита инфлация а Тръмп отваря и нови фронтове по-бавно но и със Европа тъй че такива бързи решения и споразумения няма да има и всички са слаби докато реват за долара шефа на долара ще ги помпи-зависими от алчността си стават роби на дявола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Частично споразумение е много общо понятие и не стават ясни подробности, освен че китайците не искат да им бъдат налагани повече мита и са съгласни да купуват повече американски стоки, които и без друго купуват. Освен това, азиатците са безскрупулни хора, царе на пазарлъците и не биха се смутили да нарушат обещание, което им е било наложено под натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
спорно е малко но ... само за юни месец усато са прибрали $6млрд. от новоналожените мита , тъй погледнах ей сега набързо ... със сигурност не му е голем зора за плащане на засегнатите , неприятен да но голем не ... но пък могат да се преориентират лека полека фермерите като видят дебелия . виж после китайците и да искат да купят соя няма да могат ... тия сметки дето ги правим с теб във форума на око са лесни , сигурен бъди че си имат екипи от поне по 300-400 икономисти по техните министерства и агенции дето само това правят - анализи и сметки и възможни решения ... всичко което с теб виждаме в момента като реалност и факт е било предварително изчислено като реакция и резултат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivan N.
преди 4 години
Кофти се пише в този форум. Прости ми стилистичните грешки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още