Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай отчита рекорден добив на въглища през 2021 година

От октомври мините работят на пълни обороти, за да бъдат преодолени рекордните цени на въглищата

Китай отчита рекорден добив на въглища през 2021 година

Снимка: Bloomberg LP

За рекорден добив на въглища през декември, както и през цялата 2021 година, съобщава статистистиката в Китай, цитирана от Ройтерс. Правителството окуражава минните компании да увеличават добива, за да бъдат осигурени зимните доставки.

През 2021 година добивът на Китай достига 4,07 млрд. тона, което е ръст от 4,7 на сто спрямо 2020 година. Това увеличение е регистрирано на фона на спряната работа на редица мини заради наводнения в края на лятото и недостига на въглища. Само през декември в Китай са добити 384,7 млн. тона въглища.

От октомври 2021 година мините в Китай работят на пълна мощност, за да бъдат преодолени рекордните цени, постигнати при недостига, до който се стигна през есента.

Още по темата

Заради натрупаните резерви Китай, който е най-големият вносител на въглища, посрещна спокойно новината за ограниченията върху износа, наложени от Индонезия в началото на годината. Страни като Япония обаче бяха притеснени и се опасяваха от недостиг на енергийни ресурси.

Към 22 декември резервите от въглища в Китай са били рекордните 168 млн. тона и въпреки че има известно намаление оттогава - до 162 млн. тона към 21 януари, те все пак са над нивата от миналата година. Това означава, че потреблението е гарантирано за 21 дни, сочат данните на китайските институции.

Потреблението на електроенергия в Китай през 2021 г. се е увеличило с над 10% до 8,3 трилиона киловатчаса. Очакванията са, че потреблението на енергия в страната ще намалее около Лунната нова година в края на този месец. Освен това Китай ще бъде домакин на Зимни олимпийски игри и ще ограничи част от индустрията, за да изчисти въздуха и осигури нормални условия за състезанията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 4 месеца
много лоши тези Китайци - не купуват от добрите въглища на австралийците, които си менят настроението и мнението като времето на ревящите 40 ...Пък и срещу инфлацията се борят - как може ?? Лагард и Драги казаха, че инфлацията е хубаво нешо, а дефлацията лошо .. :-))))

Още от Азия
Hang Seng поведе ръстовете в Азия