Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Цената на въглищата подобрява рекорди в Китай

Китай опитва да увеличи вноса на въглища от Русия и Монголия, но пречат ограничения в транспорта

Цената на въглищата подобрява рекорди в Китай

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на въглищата записва рекордни нива в Китай, след като наводнения поставят под въпрос доставките, пише Ройтерс. Страната е най-големият потребител на въглища в световен мащаб и все повече е изправена пред заплахата от енергийна криза на фона на липсващите въглища и високите цени.

Правителството вече предприе редица стъпки, чиято цел е да насърчи добива на въглища и да регулира потреблението на електричество от индустрията. Много производители на електроенергия и потребители на въглища увеличават вноса на изкопаемото гориво.

Още по темата

Местните власти във въглищните региони на Китай - провинцията Шанси и автономния регион Вътрешна Монголия, наредиха на работещите в 200 мини да увеличат производството. Но наводнения ограничават работата на 60 мини само в Шанси, а четири мини с общо годишно производство от 5 млн. тона са напълно затворени.

Януарските контракти за въглища от една от големите мини в страната - Джънджоу, достигнаха цена от 1640 юана (почти 255 долара) за тон в ранната търговия днес (13 октомври). Цената е три пъти по-висока спрямо миналата година.

Този ръст е регистриран само ден, след като Пекин обяви, че ще позволи либерализация на цената на енергията, произведена от въглищата, за индустрията.

Данните на митническите власти показват още, че през септември вносът на въглища в Китай расте съществено - 32,88 млн. тона, или ръст от 76% спрямо същия период на миналата година.

Основните доставчици на въглища за Китай са Русия и Монголия. Доставките от там обаче не достигат заради ограничения капацитет на жп мрежата. Друг източник е Индонезия, но пък лошото време ограничава доставките по море.

Заради това лошо стечение на обстоятелствата някои китайски производители на електроенергия започнаха да търсят алтернативни доставчици - например от Казахстан.

В същото време обаче данните показват спад на вноса на петрол. През септември страната, която е най-големият вносител на суровината, е купила малко над 41 млн. тона суров петрол, което представлява средно около 9,99 млн. барела на ден. За сравнение, през август Китай внасяше по 10,5 млн. барела дневно, а през септември 2020 година - 11,8 млн. барела.

През септември има ръст на вноса на природен газ до 10,6 млн. тона, което е свързано с подготовката за зимния сезон, но също така е донякъде компенсация за липсващите въглища за производство на електроенергия, поясняват още от Ройтерс.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Еднократен икономически тласък подобрява живота на хората и след десетилетие