IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря още 44 отрасъла за чужди инвестиции

Допускането на чужди капитали в индустрии със свръхкапацитет и остаряла технология може да ускори усилията за модернизиране, смята Пекин

15:21 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай отваря още 44 отрасъла за чужди инвестиции

Националната комисия за развитие и реформи на Китай намали броя на отраслите, в които се ограничават чуждестранните инвестиции до 35 от 79, осъществявайки по този начин една от най-мащабните си икономически реформи от началото на годината, предава WBP Online.

Новият списък изключва области като недвижимите имоти, производството на стомана, петролните рафинерии, производството на хартия и първокласни алкохолни напитки. В проекта са изброени общо 349 сектора, които ще могат да посрещат свободно чуждестранни инвестиции.

Реформата, която е първата от този тип от 2011 г. насам, също така премахва ограниченията за чуждестранно участие в някои финансови услуги, включително финансовите компании и застрахователните брокери, които досега бяха обект на китайските регулации.

Националната комисия за развитие и реформи заяви, че новите правила имат за цел да адаптират страната към все по-глобализиращата се световна икономика и да спомогнат за "отваряне" на Китай и в същото време повишаване на прозрачността. "Акцентът ще бъде поставен върху отварянето на производството и сектора на услугите", посочи комисията на своя уебсайт.

"Допускането на чуждестранни инвестиции в индустрии със свръхкапацитет и остаряла технология може да ускори усилията за модернизиране на индустриалната структура чрез конкуренция на пазара", отбеляза Лоу Гуоцян, изследовател в Националната комисия за развитие и реформи, цитиран от правителствената агенция "Синхуа".

Европейската търговска камара в Китай заяви, че проектът на властите в Поднебесната империя ще доведе до "нов постепенен тласък" за някои чужди фирми. "Премахването на инвестиционните ограничения, както и увеличаването на свободата в сектора на услугите, може да бъде дори по-амбициозно", посочи организацията в свое изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още