IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подготвя тригодишна реформа на държавните си предприятия

Целта е да се създадат компании, които са лидери на световно ниво

09:10 | 26.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на 2020 г. китайските власти ще обявят тригодишния си план за реформа на държавните предприятия с цел да подобрят представянето в сектора и да създадат компании, които са световни лидери, пишат местни издания, цитирани от Bloomberg. 

Планът ще затегне начина, по който се оценява представянето на държавните фирми, и ще търси начини за “нови пробиви” във въвеждането на по-стратегически инвеститори от частния сектор, коментира Хао Път, ръководител на държавния управител на държавните активи, пише China Securities Journal.

Китай от години работи за по-пазарно ориентирани промени на своя държавен сектор, но критиките остават, тъй като много от държавните предприятия продължават да са нискоефективни и зависими от държавната подкрепа.

През ноември властите заявиха, че планират да намалят и регулират субсидиите за държавни фирми и да подобрят продуктивността и рентабилността им. Голямата мрежа от субсидии за индустриите и поведението на държавните компании са смятани за част от продължаващия търговски спор със САЩ.

От 2020 г. правителството ще използва два нови индикатора - оперативния марж и инвестициите в развойна дейност, за да оценява представянето на държавните компании, в допълнение към нетната печалба, общата печалба и други индикатори, посочва Хао, цитиран от China Securities Journal.

Новите показатели имат за цел да насърчават “възможността на мениджърите да печелят чрез подобряване на ефективността на работата” и да насърчават иновациите, посочва Джоу Лиша от SASAC.

Забавянето на икономическия растеж и свиването на цените на заводските стоки натежаха върху китайските държавни фирми тази година, чийто ръст на печалбата е спаднал с 5,3% през първите 11 месеца до най-слабия си темп на растеж от 2017 г.

Очаква се Китай да представи тригодишния си екшън план за реформата на държавните компании през първото тримесечие на следващата година, а тези мерки ще донесат свеж тласък на капиталовия пазар в страната и ще активизиран реалната икономика, пише China Daily, позовавайки се на Ли Дзин, главен изследовател в China Enterprise Research Institute в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още