Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай прогнозира икономически ръст до 6,5%

Правителството планира да намали данъците в страната с почти 2 трлн. юана

Китай прогнозира икономически ръст до 6,5%

Снимка: Pixabay

Китай прогнозира икономически растеж от 6 до 6,5% за 2019 г., което е съвсем лек спад в сравнение с прираста от 6,6 на сто за 2018 г., се посочва в доклад, представен от премиера Ли Къцян на започналата днес годишна сесия на парламента - Общокитайското събрание на народните представители, предадоха Франс прес и Ройтерс. 

Още по темата

Предвиждат се редица мерки в подкрепа на икономическата активност. Инфлацията ще достигне около 3 на сто, а бюджетният дефицит – 2,8% от брутния вътрешен продукт, предава БТА.

Военните разходи за 2019 г. ще бъдат увеличени със 7,5% - също леко намаление в сравнение с 2018 г., когато те са нараснали с 8,1 на сто. Пекин ще похарчи за отбрана 1190 милиарда юана (177 милиарда долара). Китайският военен бюджет е вторият в света след този на САЩ и е четири пъти по-малък от американския, посочва АФП. 

Военните разходи ще бъдат увеличени на фона на териториални спорове на Китай със съседни страни за Южнокитайско море и заплахи, отправени от Пекин към привържениците на независимост на остров Тайван, отбелязва АФП.

Говорейки при откриването на Общокитайското събрание на народните представители, премиерът Ли Къцян се опита да увери страната, че лидерите ще поддържат втората по големина икономика в света на добра основа въпреки засилването на рисковете.

За да подпомогне икономиката, Ли Къцян заяви, че фискалната политика на Китай ще стане „по-силова“, докато правителството планира намаление на данъците и таксите за компаниите в размер на почти 2 трлн. юана (300 млрд. долара).

Данъчните понижения са по-агресивни от тези за 1,3 трлн. юана, наложени през 2018 г., и ще включват стъпки, целящи да подкрепят производството, транспорта и строителния сектор.

Ли Къцян каза още, че Китай ще следи отблизо заетостта в износните компании с висока експозиция към американския пазар и ще намали данък добавената стойност (ДДС) за производствения сектор до 13% от 16%. ДДС за транспортния и строителния сектор ще бъдат понижени до 9 от 10%.

Правителството цели да създаде над 11 млн. нови работни места в градовете тази година и да запази темпа на градската безработица на ниво от 4,5% - в съответствие с целите за 2018 г. В същото време ще бъдат намалени ставките за социално осигуряване, плащани от компаниите.

В опит да засили инфраструктурни инвестиции финансовото министерство на Китай повишава квотата за емитиране на облигации за местните правителства до 2,15 трлн. юана от 1,35 трлн. юана миналата година.

По-ниските приходи от данъци и по-високите държавни разходи означават, че Пекин увеличава целта си за бюджетен дефицит до 2,8% от БВП спрямо 2,6% през миналата година.

През последната година централната банка на Китай снижи изискванията за резервите за търговските банки пет пъти, за да стимулира кредитирането на малките и частните компании – жизненоважни за растежа и заетостта.

Ли Къцян каза във вторник, че паричната политика ще бъде „нито твърде затегната, нито твърде хлабава“ и че няма да стигне до наводняване с ликвидност.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"почти 2 трлн. юана (150 млрд. долара)"

Хайде сега да ги сметнем пак

Още от Азия
Азиатските борси започват седмицата на червена територия