IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: САЩ поискаха отлагане на диалога за сигурност

Все още няма информация защо е отложена срещата и дали ще се проведе в рамките на тази година

22:32 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай отложи предстоящите разговори за сигурност със САЩ по желание на Вашингтон, съобщи говорител на китайското външно министерство в момент на нарастващо напрежение между двете страни по въпросите за търговията, въоръжаването на Тайван и Южнокитайско море.

Говорителката Хуа Чунин заяви, че двете държави първоначално са били съгласи да проведат втори кръг от преговори по въпросите за сигурността в рамките на настоящия месец. 

„САЩ неотдавна изразиха желание да отложат диалога“, каза тя, като добави, че Вашингтон и Пекин ще продължат да „поддържат връзка“ за разговорите.

В предвидената среща трябваше да вземат участие американският държавен секретар Майк Помпейо и министърът на отбраната Джим Матис.

Американски представител потвърди в неделя, че срещата се отлага без да се уточняват причините за това.

Източници от Пекин заявиха, че Народната освободителна армия на Китай е изразила недоволство по повод налагането на американски санкции срещу нейни представители и доставките на оръжие от САЩ към спорната територия на Тайван, която е администрирана от Китай.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още