IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се превръща във все по-голям икономически конкурент, според Меркел

Посещението на Меркел в страната беше помрачено от спор за китайския износ на стомана към ЕС и искането на Пекин Брюксел да го признае за пазарна икономика

17:45 | 14.06.16 г.
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: архив Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че инициативата на Китай да произвежда продукти за износ с по-висока стойност превръща страната в конкурент на глобалните пазари. Изказването на Меркел подчертава европейските опасения за китайската търговия и инвестиции, съобщава Bloomberg.

Тридневното пътуване на германския канцлер до Китай, което включва разговори между кабинетите в Пекин и визита на съвместно дружество с участието на BMW, отчасти е шанс да се гарантира, че „различаващите се интереси“ между двете страни „не са пометени под килима“, заяви Меркел пред репортери в Шенян.

„За нас е добре, че можем да си сътрудничим един с друг – това гарантира работни места и в Германия“, каза Меркел по време на тура в завода на BMW. “Вижда се обаче, че стъпка по стъпка се развива конкуренция, тъй като хората в Китай също искат да продължат напред и да произвеждат свои продукти“, допълни тя.

Посещението на Меркел беше помрачено от спор за китайския износ на стомана към Европейския съюз (ЕС) и искането на Китай да получи статут на пазарна икономика от ЕС. В Германия има и противопоставяне към офертата на китайската Midea Group за придобиването на германския производител на роботи Kuka, чиито машини се използват в много чуждестранни заводи в Китай.

Това е деветото посещение на германския лидер в Китай през последното десетилетие. Меркел каза, че тя и китайските лидери са имали „доста интензивни“ разговори по желанието на Пекин за статут на пазарна икономика, което ще направи налагането на санкции от ЕС върху китайския износ, например на стомана, по-трудно. Членове на Европейския парламент приеха резолюция през май, която се противопоставя на предоставянето на такъв статут на Китай, припомня информационната агенция.

ЕС все още „има работа за вършене“ по искането на Китай, каза Меркел в понеделник на съвместна пресконференция с китайския министър-председател Ли Къцян, която се проведе в Пекин. „За нас не е добре да влагаме твърде много емоции във всичко това“, допълни тя.

Ли за пореден път повтори, че Китай иска да модернизира икономиката си. Засилването на производствената верига на стойността е приоритет в 5-годишния план за развитие на страната, приет през март.

„Всъщност не искаме да правим евтини продукти, например сурова стомана“, каза Ли. „Поради това ще ускорим структурните промени“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още