IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се стреми да ускори покупките на земеделски продукти от САЩ

Предложенията, които се разглеждат от Пекин, включват потенциално купуване на 10 млн. т американска соя и запълване на квотата за внос на царевица от 7,2 млн. т

14:14 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай проучва начините, по които би могъл да ускори покупките на американски селскостопански стоки, за да изпълни своите ангажименти спрямо сключеното търговско споразумение от първа фаза с Вашингтон, след като разпространението на коронавируса забави вноса към азиатската страна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. 

Предложенията, които се разглеждат, включват потенциално купуване на 10 млн. тона американска соя за китайските държавни резерви, ако търсенето от частни купувачи не е достатъчно, заявиха хората, пожелали да останат анонимни. Все още не е взето окончателно решение за това какви действия могат да бъдат предприети, допълват източниците.

Китай също има шанс да изпълни годишната си квота за внос на царевица, която в момента е 7,2 млн. тона, с доставки от САЩ. Страната може също така да обмисли закупуването на по-големи от квотата количества, които потенциално да достигнат 20 млн. тона при вноса на царевица от САЩ. Китай също обмисля да закупи 1 млн. тона американски памук за държавни резерви.

Търговската сделка с Вашингтон, която беше подписана през декември, принуди Пекин да се ангажира да купува до 50 млрд. долара годишно селскостопански стоки за две години, размер, за който някои анализатори се съмняват, че Китай може да достигне. Въпреки че азиатската страна предприе стъпки за увеличаване на вноса, пандемията от COVID-19, довела до блокиране на по-голямата част от страната, намали търсенето, тъй като логистиката и пристанищата спряха работа.

В сряда (22 април) американският щат Мисури внесе жалба срещу Китай, обвинявайки Пекин, че е прикрил сериозността на епидемията от новия коронавирус и по този начин е нанесъл непоправими икономически и човешки щети на Мисури и по цял свят. Това може допълнително да обтегне отношенията между двете големи икономики, добавяйки допълнителна доза напрежение, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти изтъкна, че произходът на COVID-19 е именно от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още