IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисури съди Китай заради коронавируса

Щатът обвинява Пекин, че е прикрил сериозността на епидемията и е причинил икономически и човешки щети

10:12 | 22.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният прокурор на щата Ерик Шмит. Снимка: Bloomberg</p>

Главният прокурор на щата Ерик Шмит. Снимка: Bloomberg

Американският щат Мисури внесе жалба срещу Китай, обвинявайки Пекин, че е прикрил сериозността на епидемията от новия коронавирус и по този начин е нанесъл непоправими икономически и човешки щети на Мисури и по цял свят, предаде Bloomberg.

Гражданският иск е внесен в окръжния съд на Източно Мисури от главния прокурор на щата Ерик Шмит. Той е насочен към китайското правителство, Китайската комунистическа партия и други китайски държавни институции и официални лица. Те са обвинени, че са скрили жизненоважна информация в самото начало на пандемията, арестували са хора, които са сигнализирали опасността и са отрекли, че новият коронавирус е силно заразен.

“В Мисури влиянието на коронавируса е много реално - хиляди са заразените и много са смъртните случаи, семейства са разделени от близките си в критично състояние, малките компании затвориха, а живеещите от заплата на заплата не успяват да сложат храна на масата си”, посочва Шмит в изявление.

Това прикриване е причинило ненужна световна пандемия, която можеше да бъде избегната и е довела до човешки жертви и икономически щети за милиарди долари в Мисури, се казва в съдебните документи. Мисури съди Китай за изплащане на обезщетение, чийто размер не се разкрива.

Искът „вероятно ще бъде отхвърлен доста бързо“, заяви пред Bloomberg професорът по право на университета „Сейнт Джон“ Антъни Сабино, позовавайки се на правната доктрина за суверенния имунитет, която защитава чуждестранните правителства от съдебно преследване в САЩ.

Освен това „важен конституционен принцип почти обрича такова съдебно дело от самото начало“, казва Сабино. „Външната политика е изключителна сфера за действие на федералното правителство и огромната част от властта за създаване на външна политика се предоставя изключително на президента“.

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило на имейл с искане за коментар по иска.

Искът на генералния прокурор на Мисури е подаден броени дни, след като президентът Доналд Тръмп намекна, че Китай може нарочно да е причинил пандемията и заяви, че трябва да има последствия, ако бъде установено, че е „съзнателно отговорен“.

И тъй като критиките срещу реакцията на президента на пандемията се засилват,  републиканците в Конгреса се опитват да обвинят Китай за катастрофата. Сенаторът Джош Хоули от Мисури предлага законодателство, което би накарало китайското правителство да бъде държано за отговорно за граждански искове в съдилищата в САЩ за твърдения, че е удържало информация за епидемията.

В Мисури са потвърдени 5963 заразени с новия коронавирус, в това число 215 починали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 3 години
ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ. Рано е да се приемате за победители. ВЕЙНАТА ВИ С КИТАЙ ЕДВА СЕГА ЗАПОЧНА. КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ Е МНОГО ТРУДНО ДА СЕ КАЖЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Подобни искове нямат за цел де минат, а да подготвят почвата за държавни искове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Китайците не че са безгрешни, но в случая американските власти просто се опитват да им прехвърлят собствената си вина и най-вече вината на Тръмп. Такъв абсурден иск, който очевидно никой съд не би уважил може да има само една цел - манипулиране на общественото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още