IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще отчете първи спад на населението от 1949 г.

Новата ситуация може да накара властите да отменят изцяло семейното планиране, въпреки че и това може да не помогне

15:41 | 27.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/BGNES</em></p>

Снимка: EPA/BGNES

Китай ще отчете първото понижение на броя на населението си от 1949 г., откогато се води статистика, въпреки облекчаването на стриктната държавна политика за семейно планиране, което трябваше да обърне спада на раждаемостта в най-многолюдната държава в света.

Последното китайско преброяване, което е приключило през декември, но тепърва ще бъде оповестено публично, се очаква да отчете, че общото население на страната е под 1,4 милиарда, твърди Financial Times, позовавайки се на запознати източници. През 2019 г. населението на Китай бе надхвърлило 1,4 милиарда.

Източниците на FT обаче предупреждават, че данните се считат за много чувствителни и няма да бъдат публикувани, докато множество правителствени ведомства не постигнат консенсус за данните и техните последици.

„Резултатите от преброяването ще окажат огромно влияние върху начина, по който китайците гледат на страната си и как работят различни правителствени ведомства“, каза Хуан Въндзън, сътрудник в Центъра за Китай и глобализация, базиран в Пекин мозъчен тръст. „С тях трябва да се работи много внимателно“.

Правителството трябваше да публикува данни от преброяването в началото на април. Лиу Айхуа, говорител на Националното статистическо бюро, заяви на 16 април, че забавянето се дължи отчасти на необходимостта от „повече подготвителни работи“ преди официалното съобщение. Забавянето е масово критикувано в социалните медии.

Местните власти също са се подготвили за публикуването на данните. Чън Лонтан, заместник-директор на статистическото бюро на провинция Анхуей, заяви на среща този месец, че служителите трябва да „определят дневния ред“ за тълкуване на преброяването и „да обръщат голямо внимание на обществената реакция“.

Анализаторите твърдят, че спадът предполага, че населението на Китай може да достигне пика си по-рано от официалните прогнози и скоро може да бъде надминато от това на Индия, което засега се изчислява на 1,38 млрд. души. Това може да повлияе значително на втората по големина икономика в света, засягайки всичко - от потреблението до грижите за възрастните хора.

„Темпът и мащабите на демографската криза в Китай са по-бързи и по-големи, отколкото си представяхме“, каза Хуан. „Това може да има катастрофално въздействие върху страната“.

Раждаемостта в Китай отслабна дори след като Пекин разхлаби своята десетилетна политика на семейно планиране през 2015 г., като позволи на всички двойки да имат по две деца вместо само едно. Населението се разшири в рамките на политиката за едно дете, въведена в края на 70-те години, благодарение на голямото население от млади хора след комунистическата революция, както и увеличената продължителност на живота.

Официалните данни показват, че броят на новородените в Китай се е увеличил през 2016 г., но след това е намалял в три последователни години. Властите обясниха спада с намаляващия брой млади жени и нарастващите разходи за отглеждане на деца.

Реалната картина може да бъде дори по-лоша. В доклад, публикуван през миналата седмица, китайската централна банка изчислява, че общият коефициент на плодовитост, или средният брой деца, които една жена вероятно ще има през живота си, е по-малък от 1,5, в сравнение с официалната оценка от 1,8.

„Почти факт е, че Китай надцени раждаемостта си“, казва Китайската народна банка (PBoC, централната банка на страната - бел. ред.). „Предизвикателствата от демографската промяна в Китай могат да бъдат по-големи [от очакваното].“

Базиран в Пекин правителствен съветник, който отказва да бъде назован, пояснява, че подобни надценки произтичат отчасти от използването на фискалната система от данни за населението при определянето на бюджети, включително за образование и обществена сигурност.

„Местните правителства имат стимул да преувеличават своите числа [за населението], за да могат да получат повече ресурси“, казва той.

Ситуацията доведе до призиви за радикална промяна на правилата за контрол на раждаемостта в Китай. Докладът на PBoC предлага правителството „изцяло“ да изостави своето „изчаквателно отношение“ и да отмени изцяло семейното планиране.

„Отслабването на политиките няма да е от полза, когато никой не иска да има [още деца]“, се казва обаче в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... нима ти живееш живота който искаш ? :):) иначе за юлката си прав де... няква форма на панелен плъх е! :):)Иначе проблема е че бачкаме много и не остава време за човешките неща... затова се превръщаме леко по леко в скотове живещи за едната заплата и чакащи пенсия! ... Знам че повечето няма да се разпознаят в това определение, но едно 80% от хората са така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Какво значи пропада? Че може да си позволи да живее живот, който иска? Ти у вас що не си спреш интернета, тока и водата? Някога изобщо пълнил ли си вода от кладенец, да видиш какво е? Панелените войни, които не село не сте стъпвали за друго, освен за буркани, сте най-смешните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 2 години
Извода е, че колкото по-задоволено е едно общество, толкова повече но пропада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Властите обясниха спада с намаляващия брой млади жени и нарастващите разходи за отглеждане на деца.---Това ми е от любимите обяснения :) Когато бяхте в камената ера и копахте ориза с ръце, разходите бяха ОК и се въдихте като зайци... но от както станахте втората икономика в света разходите станаха непосилни... какъв е извода ... или изводите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още