IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай смекчава ограниченията за градско жителство в опит да подкрепи икономиката

Мярката е част от дългосрочна стратегия за петте години до 2020 г. жителите на градовете да се увеличат със 100 милиона души

13:23 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Пекин, Китай. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към Пекин, Китай. Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще смекчи ограниченията за местожителство в по-малките си градове и ще повиши инфраструктурните разходи в опит да даде нов тласък за увеличаване на градското население и оживяване на икономическия растеж. Това съобщи днес Националната комисия за планиране и реформи, цитирана от Ройтерс и БТА.

Планиращият орган посочи, че целта е нивото на урбанизация да се вдигне с поне 1 процентен пункт до края на текущата година.

Мярката е част от дългосрочна стратегия за петте години до 2020 г. жителите на градовете да се увеличат със 100 милиона души. През 2018 г. в градски райони живееха 59,6 процента от населението на Китай.

"Това ще осигури подкрепа за устойчивото и силно икономическо развитие и цялостна социална стабилност", отбелязва комисията на сайта си.

Ведомството ще вдигне ограниченията за получаване на жилищна регистрация в градове с население между 1 до 3 милиона души за външни лица като мигриращи работници и випускници на колежи. За градове с население между 3 и 5 милиона, в която категория влизат редица столици на провинции, ограниченията ще бъдат значително смекчени, посочи комисията без да даде подробности.

Разрешителните за местожителство от години се използват за контрол на вътрешната миграция в Китай, уточнява Ройтерс. Без разрешително жителите на градовете нямат достъп до множество обществени услуги като образование и здравеопазване. Тези ограничения често са сочени като причина за маргинализиране на вътрешните мигранти в китайските градове.

При дългогодишната кампания на китайските власти срещу инвестиционния балон на пазара на недвижими имоти вътрешните мигранти често са категоризирани като спекулативни купувачи и срещу тях са в сила редица местни ограничения, което засилва натиска върху общностите им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още