IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер Ли Къцян обеща решителни реформи за укрепване на икономиката

Китай няма да прибягва до кредитиране и инвестиции, за да укрепи икономиката си, подчерта той

08:42 | 15.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данъчни намаления и подобряване на условията за бизнес са отговорът на Китай на забавящата се световна икономика. Китай няма да прибягва до кредитиране и инвестиции, за да укрепи икономиката си. Това заяви днес китайският премиер Ли Къцян на пресконференция в края на годишната сесия на китайския парламент, предаде ДПА.

Вместо това Пекин иска да "енергизира" пазара, за да генерира растеж.

"Определено трябва да вземем решителни мерки, за да се справим със засилващата се несигурност, пред която сме изправени тази година", каза Ли.

По думите му намаляването на данъците, включително понижаване на ДДС в производствения сектор с 3 процентни пункта до 13 процента от 1 април, е сред "тежките" мерки, целящи стимулиране на растежа тази година. ДДС за транспортния и строителния сектор ще бъдат намалени от 10 до 9 процента.

Китай ще започне също така да понижава социалните вноски от 1 май, информира Ройтерс.

В подкрепа на растежа могат да се коригират също изискванията за банкови резерви и лихвите, посочи Ли.

Премиерът се опита да успокои опасенията, че данъчните намаления могат да окажат натиск върху местните власти, обещавайки, че централното правителство ще предложи подкрепа на провинциите в централната и западната част на Китай чрез трансферни плащания.

Ли изрази увереност, че Пекин може да постигне целта си за годишен растеж от 6 до 6,5 процента, допълва АП. Миналата година китайският растеж се забави до близо тридесетгодишен минимум от 6,6 процента.

Китайското правителство няма да смекчава паричната политика и да увеличава бюджетния дефицит, за да поддържа темпа на икономически растеж, увери той.

Китайско-американските отношения ще продължат "с труд да вървят напред" въпреки обратите, носени от търговската война, отбеляза премиерът.

Той изрази надежда за добър изход от консултациите между търговските екипи на двете страни, който да доведе до разрешаване на търговския конфликт.

"Не е реалистично, нито възможно да се прекъсне връзката между тези две икономики", подчерта той.

Ли допълни също така, че проблемите на Корейския полуостров не могат да бъдат разрешени наведнъж.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още