Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Коронавирусът създаде най-бързия ръст на лично богатство тази година

Фармацевтичният сектор в Китай е един от най-печелившите от пандемията

Коронавирусът създаде най-бързия ръст на лично богатство тази година

Снимка: Bloomberg L.P.

В битката срещу коронавирусната пандемия тестването на ваксина почти винаги е стимул за поскъпване на фармацевтичните акции.

Книжата на китайската компания Chongqing Zhifei Biological Products Co. поскъпнаха с 80% откакто производителят съобщи в края на юни, че китайският фармацевтичен регулатор е одобрил тестове върху хора на негова проектоваксина срещу Covid-19. Записвайки рали от 256% от началото на годината до сряда, акциите на компанията са най-добре представящите се в индекса ChiNext. Те обаче завършиха борсовата сесия в четвъртък със спад от 7,4%.

Независимо от спада, който е нищожен на фона на общия ръст, състоянието на председателя на Zhifei Дзян Жъншън нараства до 19,4 млрд. долара, което го поставя на крачка от влизането в ексклузивния клуб на десетимата най-богати хора в Китай, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Още по темата

Неговото нетно състояние се е увеличило повече от два пъти само през юли – най-бързият ръст сред 500-те най-богати хора на планетата. Само от началото на годината то поскъпва с 14,4 млрд. долара. Дзян, който е на 66 години, притежава около 56% от Zhifei.

Според самия Дзян богатството не е истинската мярка за успех, това е социалната отговорност , заяви той в реч пред студенти през май 2019 г. Неговата компания продава ваксини за болести като грип и менингит, като също така е и единственият производител на препаратите на Merck & Co.  за превенция на рак на яйчниците.

Zhifei отчете печалба от 1,5 млрд. юана за шестте месеца от началото на 2020 г. – ръст от 30% спрмо предходната година. Компанията посочва, че нейният кандидат за коронавирусна ваксина преминава през първа и втора фаза на тестване.

Но Zhifei е произвела и още поне един милиардер. У Гуандзян, бивш директор с 8-процентен дял в компанията, е увеличил повече от два пъти състоянието си до 4,5 млрд. долара тази година. У напусна Борда на директорите на компанията през 2015 г.

С разпалването на вирусната пандемия акциите на фармацевтичните компании се радват на силно търсене тази година, което допълнително увеличава личното състояние на техните основатели и председатели. Ралито от 171% на книжата на Shenzhen Kangtai Biological Products Co. увеличи състоянието на нейния председател Ду Уеймин до 5,4 млрд. долара, а неговата бивша съпруга Юен Липин в момента е третата по богатство жена в Канада с 5,5 млрд. долара.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да живеят вирусите и ваксините към тях. Перфектен бизнес
1
 
2
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 1 месец
Да живее коронавирусът ! Колко неща станаха благодарение на него !
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Коронавирусът създаде най-бързия ръст на лично богатство тази година

Ми това е целта на занятието бе Ленче...

Още от Азия
Разпродажбите при самолетните акции помрачиха настроението на борсите в Азия