IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия иска помощ от Мавриций, Мадагаскар и Малдивите заради изчезналия Боинг

Операцията по издирването на машината продължава

10:03 | 09.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Преди дни на остров Реюнион бе открита част от изчезналия преди повече от година самолет на Malasian Airlines. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преди дни на остров Реюнион бе открита част от изчезналия преди повече от година самолет на Malasian Airlines. Снимка: Ройтерс

Малайзия се е обърнала към Мавриций, Мадагаскар и Малдивите за помощ при издирването на изчезналия преди година малайзийски Боинг, предаде ТАСС, като цитира малайзийския министър на транспорта Лиоу Тионг Лай.

Министърът подчерта, че намирането на фрагмент от крилото на самолета на остров Реюнион дава надежда за намирането на машината, но припомни, че нейното изчезване си остава голяма загадка. Министърът съобщи, че в скоро време ще се срещне с колегите си от Австралия и Китай, за да обсъдят по-нататъшни стъпки в издирването на самолета.

Консултации ще се водят между трите страни и на ниво експерти, които могат да препоръчат издирване в района на остров Реюнион. 

Министърът посочи, че в настоящия момент операцията по издирването на машината продължава както по-рано на площ от 60 000 квадратни километра в Индийския океан западно от Австралия. Завършването на тези дейности е запланирано за началото на идната година.

Министърът на отбраната на Малайзия Хишамудин Хусейн пък заяви, че властите на страната разглеждат възможността за съкращаване на зоната на издирване на самолета след получаване на потвърждение за намирането на фрагмент от крилото на лайнера.

Самолетът изчезна на 8 март миналата годна на път от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда, повечето от които китайци, припомня БТА.

Според сателитни данни при полет МН370 на Malasian Airlines машината е променила курса си и се е насочила към Индийския океан, където е завършил полетът й. В края на март властите на Малайзия признаха, че самолетът е изгубен в катастрофа и пътниците и екипажът са загинали, но близките им все още не могат да се примирят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още