Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Над половината от ръста в производството на електроенергия в Китай идва от ВЕИ

От 330 TWh новогенерирана енергия 120 TWh идват от ТЕЦ-ове, докато 160 TWh са произведени от възобновяема енергия

Над половината от ръста в производството на електроенергия в Китай идва от ВЕИ

Снимка: Pixabay

Общото ново производство на електроенергия в Китай през 2019 г. достига 330 тераватчаса (TWh). Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) доминират в това отношение, като в същото време Китай все още е на челните места по продажбата на електрически превозни средства, пише Саймън Грос за Energy Post.

Новото производство на енергия от ВЕИ надминава това от въглищата

Тъй като предварителните данни за китайската електроенергийна система през 2019 г. са достъпни на сайта на China Energy Portal, Грос хвърля светлина върху текущите промени в трансформацията на китайската енергийна система. Делът на производството на топлинна енергия (при която почти 90% идва от изгарянето на въглища) се понижава до малко под 70% за първи път.

Производството на електроенергия в Китай нараства с 330 TWh през миналата година. Това съответства на повече от половината от общото производство на електроенергия в Германия през 2019 г. Флотът от електроцентрали в Китай е генерирал 7255 TWh през миналата година, с което надминава два пъти цялото европейско производство на електроенергия.

От 330 TWh новогенерирана енергия 120 TWh идват от топлоенергийни централи, предимно от въглища. Междувременно ВЕИ, включително хидроенергията, добавят почти 160 TWh. Останалото увеличение е осигурено от седем нови ядрени централи, които са влезли в експлоатация.

Очевидно топлинната енергия и хидрогенерацията нарастват от висока база, докато новото производство на електроенергия от вятърна и слънчева енергия е много по-голямо на процентна база. С увеличение от почти 20 на сто производството на ядрена енергия също расте значително през 2019 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 5 месеца
Единят + е от мен!
Вижте цените на урана за изминалата седмица!
0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Очаква се до 15 години, Китай да увеличи с 1/3 и повече количеството използвана енергия от АЕЦ и ТЕЦ с помощта на абсорбиращи и трансформиращи загуби от цикъл на Ренкин в директно използваема от потребителите топлина, на базата на метод - изобретение на Вашия скромен слуга - разкрито вече изцяло на китайската страна. Очаква се също, горнотоосезаемо да свие въглеродните емисии на Поднебесната и да изчисти въздуха в големите градове там и да бори Глобалното затопляне.
Аааалилуя !

Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата