IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на азиатските борси продължава да расте в очакване на срещата на Фед

Положителните отзиви около търговските преговори между Вашингтон и Пекин помогнаха на китайските показатели да приключат деня с добри резултати

11:46 | 18.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Азия приключиха с повишения в очакване на предстоящата среща на представителите на Федералния резерв на САЩ по-късно през тази седмица, както и заради оптимизма около развитието на търговските преговори между Пекин и Вашингтон, съобщава CNBC. 

„Цените на китайските акции отбелязват най-големи ръстове, след като миналата седмица Пекин даде сигнал, че ще продължи да подкрепя икономиката. В Хонконг индексът Hang Seng се покачва за трета поредна сесия преди началото на отчетите. В Япония цените на книжата на компаниите за електроника отчитат най-големи ръстове въпреки по-големия от очакваното спад в износа за януари“. Toва каза пазарният анализатор Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

На Токийската фондова борса индексът на сините чипове Nikkei 225 отчете ръст от 133,65 пункта, или 0,62%, до 21 584,50 пункта.

Ройтерс съобщи, че японският износ се свива за трети месец подред през февруари, като това е сигнал за растящия натиск върху зависимата от износа икономика на страната.

Последните данни предполагат, че централната банка може да бъде принудена да предложи повече стимули, за да ограничи последствията от забавянето на външното търсене и търговските конфликти.

Информацията на японското министерство на финансите показва, че износът се е понижил с 1,2% на годишна база през февруари. За сравнение, икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха свиване, но в по-малка степен – 0,9%. През януари пък беше отчетен рязък спад от 8,4% на годишна база.

Акциите на компаниите Fast Retailing и SoftBank Group поскъпнаха съответно с 0,54% и 1,15%.

В Китай измерителят на Шанхайската борса Shanghai Composite прибави 74,67 пункта, или 2,47%, към стойността си, завършвайки деня на ниво от 3096,42 пункта.

В Хонконг показателят Hang Seng отбеляза ръст от 382,60 пункта, или 1,32%, до 29 394,86 пункта.

Книжата на компанията за железопътни превози MTR поевтиняха с 0,3 на сто след катастрофа между два влака заради проблем със сигналната система.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се повиши с 0,16 на сто до 2179,49 пункта, като акциите на автомобилния концерн Hyundai Motor поскъпнаха с 1,48%.

В Австралия местния индекс ASX 200 добави 0,25% към стойността си, завършвайки сесията на равнище от 6190,50 пункта.

По данни на китайската информационна агенция Xinhua преговорите между САЩ и Китай вече са близо до търговско споразумение, като двете страни са постигнали значителен напредък по текстовете за сделката.

В четвъртък CNBC съобщи, че китайските преговарящи са предложили да комбинират визитата на президента Си Дзинпин в САЩ с подписването на споразумението.

От друга страна инвеститорите очакват предстоящата двудневна среща на банкерите от Фед по-късно през настоящата седмица, на която се очаква да запазят нивото на лихвите стабилно, като в същото време представят повече подробности относно намаляването на облигациите, които Централната банка на САЩ притежава.

Резултатите от срещата ще бъдат оповестени по време на пресконференция в сряда.

На петролните пазари основният фокус падна върху заседанието на членовете на ОПЕК+ в Баку, на което руският енергиен министър Александър Новак заяви, че страната му смята да продължи да се придържа към гласуваните още в края на миналата година производствени съкращения.

Очаква се на среща в средата на април страните от организацията да преразгледат своя план на фона на санкциите срещу Венецуела и Иран, наложени от САЩ и политическата криза, която продължава да разтърсва Каракас.

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още