IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ се свива за трети месец подред заради слабото външно търсене

Индустриалното производство през януари отчете най-големия си спад от година насам

09:36 | 18.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският износ се свива за трети месец подред през февруари, като това е сигнал за растящия натиск върху зависимата от износа икономика на страната, съобщава Ройтерс. Последните данни предполагат, че централната банка може да бъде принудена да предложи повече стимули, за да ограничи последствията от забавянето на външното търсене и търговските конфликти.

Забавянето на световния растеж, китайско-американската търговска война и трудното намиране на изход в процеса по излизане на Великобритания от Европейския съюз вече принудиха много централни банкери да преминат към по разхлабена парична политика в последните месеци.

Япония се намира в сходна ситуация, в която фабриките са намалили производството, а бизнес доверието е спаднало в резултат на нарастващата глобална икономическа несигурност.

Данните на японското министерство на финансите показват, че износът се е понижил с 1,2% на годишна база през февруари. За сравнение, икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха свиване, но в по-малка степен – 0,9%. През януари пък беше отчетен рязък спад от 8,4% на годишна база.

Вносът дори е пострадал още повече, понижавайки се с 6,7% при консенсусна прогноза за намаление с 5,8%. Само месец по-рано японският внос се сви с 0,8%. Търговският излишък на Япония е достигнал 339 млрд. йени спрямо дефицит от 14 млрд. йени, отчетен година по-рано. Пазарните очаквания пък бяха за излишък от 310 млрд. йени.

От други данни става ясно, че индустриалното производство през януари е намаляло с 3,4% на месечна база. Предварителните данни сочеха спад с 3,7%. През декември обаче понижението беше със скромните 0,1%. Така през януари се отчита трети пореден месец на свиване на индустриалното производство, а самият спад е най-голям от януари 2018 г.

Отслабването на износа в голяма степен се дължи на по-слабите доставки на автомобили и различно индустриално оборудване.

„Износът за САЩ и Европа се задържа стабилен, но ясен застой се вижда при износа за Азия и особено за Китай", коментира Такеши Минами, старши икономист в Norinchukin Research Institute. Според него износът ще остане слаб за момента, което ще ограничи капиталовите разходи и ръста на заплатите. Очакванията са вътрешният пазар да бъде изправен пред тежка ситуация преди повишението на данъка върху продажбите през октомври.

Според някои анализатори дори вече не може да бъде изключена и възможността за рецесия.

Японската централна банка снижи очакванията си през миналата седмица за износа и производството, но запази паричната си политика без промяна. Въпреки това растящата слабост на износа би могла да постави под натиск ЯЦБ да разхлаби още повече политиката си, особено като се има предвид, че инфлацията остава далеч от целта си от 2% и натискът върху бизнеса и потребителите продължава да расте.

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода призна предизвикателствата, пред които е изправена икономиката, но не даде индикации, че ще има допълнителни стимули.

По-голямата част от банкерите в ЯЦБ са на мнение, че втората половина на годината ще бъде по-добра за японската икономика, разчитайки, че планираните стимули за Китай ще съживят търсенето.

Най-голямото безпокойство на представителите на ЯЦБ е, че отслабването на износа и производството ще навреди на корпоративните настроения, което ще накара фирмите да забавят капиталовите разходи и повишението на заплатите.

Търговската война между САЩ и Китай, който са и най-големите пазари за японския износ, вече ограничи световната търговия.

Най-новите данни показват, че износът за Китай, най-големия търговски партньор на Япония, е нараснал с 5,5% на годишна база благодарение на доставките за оборудване при производството на полупроводници и автомобили. Това е възстановяване от регистрирания спад през януари от 17,4%. Въпреки това общата търговия с азиатския гигант остава слаба.

Японските доставки за Азия, които съставляват над половината от общия износ, са спаднали с 1,8% за четвърти месец подред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още