IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия посрещат новините за по-скъпия петрол разнопосочно

В Япония измерителят Nikkei 225 напредна с 0,7%, докато по-малкият Topix се покачи с 1,2%

11:20 | 03.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха сесията в четвъртък разнопосочно на фона на новия пик в цената на петрола и продължаващата инвазия на Русия в Украйна, съобщава CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 напредна с 0,7%, докато по-малкият Topix се покачи с 1,2%. Южнокорейският Kospi пък се покачи с 1,6%.

В континентален Китай индексите бяха на червено. Бенчмаркът Shanghai composite се понижи леко с 0,1%, а Shenzhen component изтри 1,1%. Хонконгският показател Hang Seng обаче напредна с 0,6%.

Според частно проучване китайската активност в сектора на услугите расте през февруари, като индексът на мениджърите по поръчките на Caixin/Markit е на ниво от 50,2 пункта за месеца. Това обаче е забавяне спрямо януари, когато той бе 51,4 пункта.

В индия показателят Nifty 50 се сви с 0,6%.

Австралийският измерител S&P/ASX 200 пък напредна с 0,5%.

Широкият индекс на MSCI за акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония се повиши с половин процент.

Инвеститорите продължават да наблюдават развитието на цените на петролните пазари. Минути след 11 ч. българско време и двата водещи сорта Брент и WTI поскъпват с по над 3,5% до съответно 116,34 долара и 114,11 долара за барел.

В сряда страните от ОПЕК+ решиха да продължат със скромното си увеличение на добива от 400 хил. барела на ден и през месец април въпреки поскъпването на суровината на международните пазари.

При валутите американският доларов индекс се намира на ниво от около 97,4 пункта, което остава под нивата от предходната седмица.

Японската йена се разменя за 115,75 йени за долар, а австралийският долар е на курс от 0,731 за щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika_
преди 2 години
л.а.п.а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika_
преди 2 години
Китай *** адски много петрол и високата му цена ще ги удари адски болезнено, а няма как да хеджират. Си Дзинпин да благодари на северния си приятел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още