IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян отхвърли ядрени преговори и настоява за мирен договор със САЩ

Практиката досега показва, че преговорите по ядрената програма досега не са давали резултат, посочва външното министерство на КНДР

10:20 | 18.10.15 г.
Пхенян отхвърли ядрени преговори и настоява за мирен договор със САЩ

Северна Корея (КНДР) отхвърли идеята за подновяване на преговорите за ядрената си програма, отбелязвайки че подобни опити досега са приключвали неуспешно. Позицията на властите в страната е Вашингтон да се върне на масата на преговорите по мирен договор, пише Ройтерс.

Изявлението на Министерството на външните работи на Северна Корея беше направено броени дни след изявленията на президента на САЩ Барак Обама и на Южна Корея Пак Кън-хе, че са готови да преразгледат санкциите към Пхенян, но е нужно страната да покаже своите сериозни намерения да се откаже от ядрените си амбиции.

Обама посочи за пример преговорите с Иран, които в крайна сметка доведоха до облекчаване на санкциите срещу страната. 

"Ако САЩ настояват да поемат различен път, Корейският полуостров ще види само по-нататъшното укрепване на нашите неограничени средства за ядрено възпиране", се казва в изявлението.

Технически Северна и Южна Корея продължават да бъдат в състояние на война, макар и под подписаното през 1953 година примирие между САЩ, като оглавяваща силите на ООН, подкрепящи „Юга”, и Китай, подкрепящ „Севера”.

Между Сеул и Пхенян често прехвърчат искри. Последно напрежението между двете страни ескалира през лятото. 

Според последните изявления на Северна Корея само подписването на мирен договор с Вашингтон може да реши дълготрайно проблемите на Корейския полуостров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още