IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишената промишлена активност даде положителен тласък на китайските акции

В Азия от водещите индекси единствено Kospi приключи сесията с понижение

12:32 | 02.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсите в Китай затвориха с най-големи повишения в региона в четвъртък, след като проучване на частния сектор показа разширяване на промишлеността в страната през декември, информира CNBC.

Индексът Shanghai composite се повиши с 1,15% и затвори на ниво от 3085,20 пункта, докато бенчмаркът Shenzhen component отчете повишение от 1,99% и приключи търговския ден при 10 638,82 пункта. Междувременно индексът Shenzhen composite също се повиши 1,93%и затвори при 1756,16 пункта.

Изчисляваният от Caixin индекс на мениджърите по поръчките PMI за промишления сектор, достигна ниво от 51,5 пункта за декември спрямо 51,8 пункта, отчетени през ноември.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter във вторник, че на 15-и януари в Белия дом ще бъде подписан първият етап от търговското споразумение с Китай.

„Казват, че ще подпишат нещо, но пазарите наистина не знаят ... какво различно има в тази сделка освен увеличение в закупуваните от Китай американски селскостопански стоки", каза Антъни Раза от UOB Asset Management.

„Мисля, че изглежда сякаш и двете страни просто се нуждаят от някаква сделка сега, те нямат време да спорят за детайлите“, каза Раза.

„От една страна това е наистина успокояващо за пазарите, тъй като изглежда, че рискът от ескалация на напрежението между двете икономически сили е много намален. И все пак, трудно е да бъдеш уверен, когато подробностите за сделката са така оскъдни“, коментира той.

Централната банка на Китай също обяви в сряда на своя уебсайт, че ще намали коефициента на задължителните минимални резерви на търговските банки с 50 базисни пункта, считано от 6 януари.

От своя страна хонгконгският индекс Hang Seng се повиши с 1,25%, след като акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с 3,24%.

В Южната Корея бенчмаркът Kospi се понижи с 1,02% и затвори при 2175,17 пункта, след като акциите на автомобилния производител Hyundai Motor поевтиняха с 2,07%.

Износът на Южна Корея е спаднал с 5,2% през декември, сочат данните на министерството на търговията на страната, публикувани в сряда. Това е по-малко от очаквания спад от 6%.

Междувременно индексът ASX 200 в Австралия затвори с повишение от 0,1% при 6690,60 пункта.

Към 11:42 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,81 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,70 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Погледнати в дългосрочен план китайските акции не изненадват с движението си, което е в коридор по средата на който ТЕ се намира в момента . По интересни са АМЕРИКАНСКИТЕ АКЦИИ, които бележат такива върхове, че на човек няма как да не му минава през ума, че БАЛОНА Е ДОСТИГНАЛ ДО ТАКАВА СТЕПЕН НА НАДУВАНЕ, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ СЕ ОЧАКВА НЕГОВОТО ПУКАНЕ. Достатъчно е само една банка като ДОЙЧЕ БАНК да се срути и не някоя друга , а точно американската банкова система да рухне по схмата на доминото. Забележете какво е движението на стойностите на Dow за периода 01.02.2009 г - 01.12.2019г . От 7062 пункта те са нарастнали ЧЕТИРИ ПЪТИ и към момента са 28538 путкта. За последните ТРИ ГОДИНИ ръста е от 18140 е достигнал до 28538 пункта или с 56 % нагоре. НИМА САЩ ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ ОТ 50 % ЗА ТЕЗИ ТРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ТРЪМП? ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА СКОКА НА ЦЕНАТА НА ТРУДА И НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТЯ ?? Защо никой не говори за липсата на РАБОТНА РЪКА както високо квалифицирана , така и на ниско квалифицирана? Да развиваш икономика при ЛИПСВАЩА РАБОТНА РЪКА е все едно като да караш автомобил с блокирал двигател. САЩ СА В КРИЗА, КОЯТО СЕ ПОДМИТА С КОЛИЧЕСТВЕНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ И НАЛИВАНЕ НА ЛИКВИДНОСТ, КОЯТО НЕ ПРАВИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОТЛАГАНЕТО НА ЕДИН ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАХ. Ако не някой друг то ние в България сме го играли този филм както през 1994 година , така и през 1997 година. ПОМНИТЕ ЛИ КАКЪВ БЕ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ И КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ТЕЗИ КРИЗИ? Спечелиха ДЛЪЖНИЦИ като Тръмп , а загубиха кредитори като ДОЙЧЕБАНК която неколкократно отписва задълженията му. В навечерието сме на криза, която съпоставима с тази от 2008 година ще е като истинско финансово торнадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още