IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на преговорите на ОПЕК+ потопи азиатските борси

най-големите понижения бяха забелязани в Австрялия и Япония

12:14 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Основните борси в Азия отбелязаха рязък спад в понеделник,  след като цените на петрола се сринаха заради опасенията от ценова война.  Притесненията се породиха, след като държавите от ОПЕК и техните съюзници не успяха да постигнат сделка за допълнителни съкращения на добива, припомня CNBC.

Индексът Nikkei 225 в Япония се понижи с 5,07% и затвори при 19 698,76 пункта, докато показателят Topix отписа  5,61% до 1388,97 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai composite намаля с 3,01% до 2943,29 пункта. Измерителят Shenzhen component се понижи с 4,09% до 11 108,55 пункта. Индексът Shenzhen composite  отчете спад от 3,79% до 1842,66 пункта.

Хонгконгският индекс Hang Seng се понижи с 4,23% и затвори при 25 044,46 пункта.

Показателят Kospi от Южна Корея регистрира понижение от 4,19% до 1954,77 пункта. В Австралия бенчмаркът ASX 200 спадна със 7,33% до 5760,60 пункта.

Към 11:50 ч. българско време йената се търгува на ниво от 102,58 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,66 щатски долара.

"Неудобната истина ... за много инвеститори е, че наистина няма къде да се скрият", каза Бил Малдонадо, главен инвестиционен директор в HSBC Global Asset Management. „Ако погледнете всички традиционни видове нискорискови и  безрискови активи, те вече са много скъпи“, добави той.

Акциите на петролните компании също отбелязаха резки спадове в цените си. Книжата на австралийската компания Santos се тъгуваха с 27,01% по-ниско, докато тези на Beach Energy регистрираха понижение в стойностите си с 19,39%. В Япония книжата на Japan Petroleum Exploration се търгуваха с 12,69% по-ниско. Акциите на PetroChina и CNOOC поевтиняха съответно с 9,63% и 17,23%.

Търговията е факт, след като Саудитска Арабия обяви огромни отстъпки в събота на официалните си продажни цени на петрола за април, като кралството се готви да увеличи производството над 10 милиона барела на ден, съобщи Ройтерс.

Понижението на цените в Саудитска Арабия последва прекъсването на преговорите във Виена през миналата седмица между държавите от ОПЕК+. Енергийните министри на ОПЕК препоръчаха допълнителни съкращения на добива в четвъртък, но това предложение беше отхвърлено от съюзника на картела Русия в петък.

Срещата също завърши без обща позиция относно споразумението за сегашните съкращенията на производството, което изтича в края на месеца.

„Съюзът ОПЕК+ изглежда мъртъв, след като ОПЕК не успя да постигне споразумение с Русия за по-нататъшно съкращаване на производството“, пишат в бележка от 9-и март Даниел Хайнс и Сони Кумари, пазарни стратези в Australia and New Zealand Banking Group.

„Вече виждаме вероятността производството на някои от членовете на ОПЕК+ да нарасне  дори преди да изтече срока на сегашното споразумение“, казаха те. „Най-вероятно Русия ще увеличи продукцията си в краткосрочен план. Очаква се някои от по-малките производители на ОПЕК също да повишат нивата на добива си", се казва в бележката.

От друга страна китайските търговски данни, публикувани през уикенда, показват, че задграничните доставки на страната в периода между януари и февруари са се свили със 17,2%на годишна база, съобщава Ройтерс. Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха спад от 14%, тъй като коронавирусната епидемия наруши веригите на доставки и намали търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още