IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай през януари и февруари е намалял рязко

Според прогнозите през първото тримесечие икономиката ще нарасне с най-бавния си темп от 1990 г. насам заради епидемията от коронавирус

17:11 | 07.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Износът на Китай се е свил рязко през първите два месеца на годината, а вносът се е забавил, тъй като здравната криза заради епидемията от коронавирус е нарушила значително бизнес операциите, глобалните вериги за доставки и икономическата дейност, предава Ройтерс.

Мрачните данни за търговията вероятно ще засилят опасенията, че икономическият растеж на Китай ще се свие наполовина през първото тримесечие и ще достигне най-ниското си ниво от 1990 г. насам, тъй като епидемията и строгите мерки на правителството за овладяването й засягат промишленото производство и водят до рязък спад на търсенето.

Доставките от чужбина са намалели със 17,2% през януари-февруари спрямо същия период на предходната година, сочат данни на митническите служби. Това е най-голямото понижение от февруари 2019 г.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха спад с 14% и ръст от 7,9% през декември.

Вносът е регистрирал понижение от 4 на сто спрямо същия период на предходната година, но то е по-малко от пазарните очаквания за свиване с 15 на сто. През декември вносът е скочил с 16,5%, подкрепен отчасти от първата фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Китай е записал търговски дефицит от 7,09 млрд. долара за периода спрямо очаквания от анализаторите излишък от 24,6 млрд. долара.

Заводската дейност се е свила с най-бързия си темп в историята през февруари, по-бързо дори в сравнение със световната финансова криза, с рязък спад на новите поръчки, показаха публикувани миналата седмица данни.

Търговският излишък на Китай със САЩ за първите два месеца на годината е достигнал 25,37 млрд. долара, показват изчисления на Ройтерс на база данните на китайските митнически служби. Той е намалял значително в сравнение с излишъка от 42,16 млрд. долара през същия период на миналата година.

Вносът на соя през първите два месеца на 2020 г. е нараснал с 14,2% на годишна основа.

Вносът на желязна руда се е увеличил с 1,5% през първите два месеца, подкрепен от силното търсене в стоманените заводи, въпреки че епидемията от коронавирус наруши дейността в редица сектори.

Очаква се части от централната провинция Хубей, която е епицентърът на епидемията и голям транспортен и промишлен център, да останат блокирани и през март.

Анализатори от Nomura считат, че само 44 на сто от най-сериозно засегнатите компании от епидемията са възобновили дейността си към 1 март, а 62,1% - в икономиката като цяло. Поради това те прогнозират, че икономическият растеж ще намалее до 2% на годишна основа през първото тримесечие спрямо 6 на сто през предходното тримесечие.

Пекин вече затегна мерките за подкрепа, включително с предлагането на евтини кредити на засегнатите компании, а запознати източници съобщиха пред Ройтерс, че се очакват още стъпки, тъй като властите опитват да смекчат въздействието на епидемията върху икономиката.

Отделни данни, публикувани днес, показаха, че резервите в чуждестранна валута на Китай са намалели по-малко от очакваното през февруари на фона на отслабването на юана заради страховете от бързото разпространение на коронавируса.

Резервите на страната в чуждестранна валута, които са най-големите в света, са намалели с 8,779 млрд. долара през февруари и са достигнали 3,107 трлн. долара, сочат данните на Китайската централна банка.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха резервите да се свият с 15,497 млрд. долара до 3,100 трлн. долара заради колебанията на глобалните валутни курсове и цените на чуждестранните облигации, които Китай притежава.

Страната е държала и 62,64 млн. тройунции злато към края на февруари, колкото и в края на януари. Стойността на китайските златни резерви е нараснала до 100,85 млрд. долара в края на миналия месец спрямо 99,24 млрд. долара в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още