IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на централната банка за лихвите подкрепи китайските индекси

Останалите големи борси в Азия обаче започват седмицата на червена територия

11:26 | 20.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Борсите в Азиатско-тихоокеанския регион се представиха смесено в началото на новата седмица, след като Китайската народна банка понижи основната си лихва, предава CNBC.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 поведе загубите сред големите борси в региона със спад от 2,45% до ниво от 5353 пункта.

Борсите в континенталната част на Китай обаче отбелязаха ръст за деня. Индексът Shanghai Composite напредна с 0,5% до ниво от 2852,55 пункта, а Shenzhen Composite се повиши с малко над 1% до ниво от 1767,86 пункта.

Това се случи след като Китайската народна банка понижи основната лихва по едногодишните си заеми до ниво от 3,85% спрямо 4,05% до момента. Лихвата по петгодишните заеми също беше понижена до 4,65% спрямо 4,75%. Това е второто понижение на основните лихви по заемите за 2020 г.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза спад от 0,24% в последния час на търговията. В Япония Nikkei 225 отписа 1,15% от стойността си и завърши сесията на ниво от 19 669,12 пункта, а Topix се раздели с 0,7% и приключи деня на ниво от 1432,41 пункта. В Южна Корея Kospi потъна с 0,84% до ниво от 1898,36 пункта.

Цените на петрола се понижиха в следобедните часове на азиатската търговия, като фючърсите за май на американския лек суров петрол WTI отписаха 18,12% до 14,96 долара за барел. Майският контракт трябва да изтече утре, сочат данни на Refinitiv. В същото време фючърсите върху международния бенчмарк Брент също поевтиняха с 2,24% до 27,45 долара за барел.

Анализаторът от IHS Markit Виктор Шум коментира пред CNBC, че има „силен натиск“ върху петролните пазари, особено в сегмента на физическия петрол, където индустрията се бори ежедневно да „приеме големия приток на петрол в света, който всъщност не може да бъде използван.

„Имаме много скептични зрители на петролните пазари, въпреки че членките на ОПЕК+ се съгласиха да направят някои исторически съкращения на добива, но едва от началото на май“, отбеляза Шум, който е вицепрезидент на енергийните консултации в IHS Markit.

По-рано този месец ОПЕК и съюзниците й производители на петрол постигнаха споразумение за намаляване на добива с 9,7 млн. барела дневно от 1 май.

„Междувременно продължаваме да наблюдаваме ръст на доставките и трейдъри, които не могат да намерят място за складиране на всичкия този петрол, от който светът не се нуждае“, казва Шум.

Инвеститорите продължават да наблюдават и развитията около коронавируса, като броят на заразените в света достигна 2,3 млн. души, а най-малко 164 хил. души са загубили живота си, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, е на ниво от 99,919 пункта, след като миналата седмица премина прага от 100 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 107,78 йени за долар, след като достигна нива под 107,4 йени предходната седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,6354 щатски долара след турбулентната предходна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още