Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цената на петрола се срива под 15 долара за барел*

Това е най-ниското ниво на WTI от март 1999 г. насам

Цената на петрола се срива под 15 долара за барел*

Снимка: Steven St John/Bloomberg

Цената на петрола продължава резкия си спад, достигайки над 20-годишно дъно заради притесненията, че местата за складиране на суров петрол в света бързо намаляват, а свиването на добива се оказва недостатъчно за справяне със срива на търсенето, предава Bloomberg

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 18,77% до 14,84 долара за барел, след като сортът загуби близо една пета от стойността си миналата седмица, тъй като сделката на ОПЕК+ и други страни производителки не успя да парира удара върху търсенето от осакатената световна икономика. Това е най-ниското ниво от март 1999 г. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент губят 2,85% от стойността си до ниво от 27,35 долара за барел.

Анализаторът от ANZ Данийл Хайнс заяви пред CNBC, че една от причините за „кратера“ в цената на американския суров петрол е наближаващото изтичане на фючърсите за май, което трябва да се случи във вторник по данни на Refinitiv. Контрактите за юни поевтиняват с около 6% до 23,57 долара за барел.

Краткосрочните цени на WTI се понижават значително в сравнение с по-късните контракти заради притеснения, че хранилището в Къшинг, щата Оклахома, ще запълни капацитета си. Това е причината цените да не съответстват на фючърсите върху Брент в Лондон, отбелязва Bloomberg. Купувачите в Тексас предлагат само 2 долара за барел за някои от петролните потоци, което засилва възможността американските производители скоро да плащат на клиентите, за да се освободят от суровия си петрол.

Договореното съкращаване на добива от ОПЕК+ с 9,7 млн. барела дневно бледнее на този фон. Китай обяви в петък първото свиване на икономиката си, което показва какво ще се случи с останалите големи икономики, излизащи тепърва от блокадата заради коронавируса. Но има и някои признаци на оптимизъм, тъй като броят на починалите в Ню Йорк и някои от най-тежко засегнатите страни в Европа намалява.

„Настоящите цени показват, че съкращенията на ОПЕК+ са недостатъчни, а цените на петрола отново са оставени на милостта на вируса“, коментира Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. “Докато се доближим до отмяна на блокадата в САЩ, петролът може да поевтинее още или да се задържи около настоящите си нива“, допълва тя.

Още по темата
Запасите от суров петрол в Къшинг скочиха с 48% до почти 55 млн. барела от края на февруари, сочат данни на Администрацията за енергийна информация (АЕИ). Хранилището има работещ капацитет за складиране от 76 млн. барела към 30 септември, показват данните на АЕИ. Продължават притесненията, че инсталациите за складиране в САЩ ще изчерпат капацитета си, съобщава Australia & New Zealand Banking Group.

Сривът на цените се отразява на цялата петролна индустрия. Компаниите за добив на суров петрол са затворили 13% от сондажните си платформи в САЩ миналата седмица, тъй като растящото пренасищане със суров петрол в света наложи драстично съкращаване на разходите и отмяна на проекти.

Същевременно в азиатския петролен хъб Сингапур Hin Leong Trading (Pte) поиска защита от съда от кредитори заради разкритията, че е скрила около 800 млн. долара загуби от търговия с фючърси.

„Съкращаването на производството, което виждаме или се предполага, че ще видим, не е достатъчно, за да покрие дневното търсене от 25 до 30 млн. барела, унищожено от COVID-19”, коментира анализаторът Дейвид Ленъкс от компанията Fat Prophets в Сидни. „Трябва да видим пик на COVID-19 в глобален план, за да получим по-ясна картина каква част от търсенето ще бъде унищожена“, допълва той.

*Информацията е актуална към 9,30 ч. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
2
 
10
преди 1 година
повтарям за последно, койт има акъл да флиза дълги на бензина, щот ако слуша разни ***, зелеви тиквундери и други подобни пещерняци ше изкара дедов ..... после кат стане тунджата 100 кинта и то минимализирано, тагай па ше си говориме за иновации и секви щуротии ... :)) Соред отбора на глупците Норвегия треа е фалиргала първа, после Камилите, а за Северните Орди ше почекат докат ми увехне клона .... т.е. надай се булка за салам .... :))
2
 
3
 
9
ing5rov до: zelka007
преди 1 година
"...с напредване на електрификацията на транспорта ... " ше си седим у къщи , както сега ...
3
 
3
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така, така, държавите бензиноколонки и техните диктаторчета и царчета, скоро ще научат кон боб яде ли.

Петролът приключва да е продукт, от който се печели много, има много повече от необходимото количество, което ще става все по-малко.

Оттук и петролното лоби няма да има и за какво да лобира и да харчи, просто петрола е кауза пердута, инвестициите ще идат в новото поколение бизнес.
0
 
6
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Някой да си спомня мантрите отпреди няколко години как петролът свършвал и цените трябвало да станат 150 долара на барел, за неизбежната зелена енергия, която трябва да бъде пребогато финансирана от отново прецаканите дребосъци..
Е, сега "свършилия" петрол се чудят къде да го дяват и на кого да го подаряват, щото не спират за точат. А пък енергийният апокалипсис се отлага в необозримо бъдеще...
3
 
3
 
6
преди 1 година
хаха ... суха тренировка , какво ги чака нефтозависимите с напредване на електрификацията на транспорта ... :)))

Още от Суровини
Общото поскъпване на суровините подкрепя и ръстовете при петрола