Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

САЩ дадоха на Китай месец за сключване на търговско споразумение

Ако до началото на юни няма напредък, САЩ ще обложат на практика целия внос от Китай с 25-процентни мита

САЩ дадоха на Китай месец за сключване на търговско споразумение

Лу Хъ (вляво) разговаря с финансовия министър Стивън Манучин (център) и търговския представител Робърт Лайтайзър (вдясно). Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви на китайските власти, че разполагат с месец за сключване на търговско споразумение. В противен случай търговски мита ще бъдат въведени върху целия износ на Поднебесната империя в САЩ, съобщава Bloomberg.

Предупреждението е било отправено по време на преговорите между двете страни в петък, часове след като в сила влязоха новите, по-високи американски мита върху китайски вносни продукти на стойност 200 млрд. долара. Диалогът се наблюдава със засилени интерес от световните финансови пазари, като търговията на американските борси завърши сесията си на положителна територия, след като преговарящи и от двете страни заявиха, че разговорите им са минали относително добре.

Още по темата

В поредица от туитове, посрещнати с радост от пазарите, Тръмп заяви,че преговорите са били „прями и конструктивни“, а връзката между него и китайския президент Си Дзинпин „остава много силна“.

По-рано през деня по време на среща с китайския представител в преговорите – вицепремиерът Лу Хъ, американските власти са поставили ултиматума си: Пекин разполага с три или четири седмици, за да бъде договорено споразумение, като в противен случай ще бъдат наложени 25-процентни мита върху други вносни стоки за 325 млрд. долара, посочват запознати с преговорите. Така на практика целият внос на Китай в САЩ ще бъде обект на по-високи налози.

Според източниците заплахата е в отговор на липсата на готовност за по-значителни отстъпки от страна на Пекин през последните два дни.

В същото време китайските власти за първи път дадоха да се разбере ясно какво очакват от САЩ, за да се сложи край на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

В мащабно интервю за китайски медии вицепремиерът Лу Хъ заяви, че за постигането на сделка САЩ трябва да премахнат всички допълнителни мита, да бъдат заложени цели за покупка на китайска продукция в съответствие с реалното търсене, както и да се гарантира, че текстът на споразумението отчита „достойнството“ и на двете страни по него.

Трите условия на вицепремиера подчертават оставащите значителни различия между преговарящите страни, за които само допреди седмица се смяташе, че са близо до постигане на споразумение.

„Двете страни постигнаха взаимно разбиране по много неща, но откровено казано, има и различия. Ние смятаме, че тези различия засягат важни принципни въпроси. Ние категорично не можем да правим отстъпки по такива принципни въпроси", каза Лу, цитиран от БТА, без да уточнява кои са те.

Според източници на Ройтерс двете страни не са постигнали напредък на преговорите във Вашингтон, тъй като американските преговарящи са отхвърлили аргументите на вицепремера в защита на предложените от Китай юридически промени в проектоспоразумението.

Китай миналата седмица нанесе тежък удар на преговорите, като поиска големи поправки в предложения текст. Пекин искаше да заличи част от предишните си ангажименти, че ще промени закони, за да въведе нови политики по спорни въпроси - от защита на интелектуална собственост и търговски тайни до принудителни технологични трансфери.

Лу заяви, че и двете страни са се съгласили да продължат диалога, въпреки „известна временна съпротива и разсейване“. Също така се очаква преговорите да продължат отново в Пекин, като отхвърли твърдението, че те са завършили с провал. „Нормално е да има спънки по време на преговорите. Неизбежно е“, посочи той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

6
 
8
 
5
Стоян Петров до: Иван Митев
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не споделям идеите и разбиранията ти. Не одобрявам опитите ти да ги наложиш, чрез перманентни и упорити повторения. Ще ти поставя обаче положителна оценка, за да не завършиш капо.
5
 
9
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
А кой смее да започне трета световна война?
6
 
21
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
САЩ не смеят да започнат Трета световна война, за да не стане така, че да си затрият цялата държава от лицето на майката Земя, затова си играят на търговски и валутни войни, които обаче ще дърпат всички валути надолу, инфлации и надуване на огромни балони навсякъде, които в един момент ще изгърмят, така ще изтрещят, че ще сринат всички икономики до дъното. Може би това трябва да се случи, вместо да има война, която да остави само огън и радиоактивна пепел навсякъде.
3
 
12
 
2
преди 2 месеца
Дедо Дони е в акция!
Усилва натиска! Очакваме отговора на Китай!
;)
20
 
5
 
1
преди 2 месеца
Въвеждането на нови мита в САЩ е опит президентът Тръмп да предпази САЩ от лошото влияние от грешния начин за работа на Федералната резервна система.
С приходът от митата президентът Тръмп не може да постигне устойчив успех, защото щетите в САЩ от грешния начин за работа на Федералната резервна система са много повече.
Устойчивият просперитет на САЩ е възможен с правилен начин за работа на Федералната резервна система.

Още от Азия
Слабите китайски данни тежат на азиатската борсова търговия