IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраниха вноса на стоки от китайски регион

Intel се извини на своите китайски клиенти и партньори, че трябва да се съобрази с американското законодателство

15:36 | 24.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ забраниха вноса на стоки от Синдзян - Уйгурския автономен регион, заради опасения за нарушение на човешките права в региона, пише CNBC. Американският президент Джо Байдън подписа указа, с който се дава зелена светлина на закона, одобрен от Сената по-рано този месец.

С него са наложени и санкции към физически лица, за които се предполага че са отговорни за насилствено налагане на труд в региона.

Това е поредният опит на САЩ да ограничи насилието над уйгурската мюсюлманска общност в Китай. Посолството на Китай на този етап не коментира забраната, посочва още CNBC. Пекин официално отрича за различно третиране на представителите на различните религии и етнически малцинства.

Администрацията на Байдън вече предупреди компаниите с връзки със Синдзян, включително и "индиректни",че могат да им бъдат наложени санкции. В последно време доказателствата за геноцид и нарушаване на човешки права в региона.

Intel вече поиска заявления от своите доставчици в Китай, че не нямат връзки със Синдзян, посочва още CNBC. Компанията има над 10 хил. служители в страната и публикува официално извинение на китайски език, с което обяснява, че забраната за връзки с региона е продиктувана от желанието да се спазят американските закони, а не отразяват тяхната позиция по темата за човешките права.

"Американски компании не трябва никога да чувстват, че трябва да се извинят, че застават зад защитата на фундаментални човешки права и противопоставяне на репресии", отбелязаха от Белия дом, но без да отправят директно коментара си към Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още