IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разширяват санкциите срещу китайски технологични компании

Засегнати са фирми, за които се твърди, че подкрепят китайските военни и съдействат за репресиите срещу уйгурите

13:10 | 17.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производителят на дронове DJI е една от наказаните фирми. <em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Производителят на дронове DJI е една от наказаните фирми. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Правителството на САЩ продължава да ограничава търговията и инвестициите в китайски технологични компании. В четвъртък американските власти вкараха в черен списък 22 други китайски компании, с които на американските фирми е забранено да правят бизнес. Правителството също така забранява притежаването на акции в още осем технологични компании, пише Financial Times.

Сред по-познатите фирми са известният производител на дронове DJI и специалистът по лицево разпознаване Megvii.

Правителството на САЩ се позова на нарушенията на човешките права в Синдзян като основание за инвестиционните ограничения. „Днешната стъпка показва как частни компании в китайската отбранителна индустрия и в индустрията за наблюдение активно си сътрудничат с усилията на правителството да репресира членове на етнически и религиозни малцинства“, казва Брайън Нелсън, секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване. Той пояснява, че Министерството на финансите се е ангажирало да „гарантира, че финансовата система на САЩ и американските инвеститори не подкрепят тези дейности“.

Вследствие на търговските санкции Китайската академия за военномедицински науки и единадесет от нейните изследователски института също попаднаха в черния списък, се казва в документ на Министерството на търговията, който ще бъде публикуван в петък във Федералния регистър на САЩ (местния Държавен вестник). САЩ обвиняват компаниите, че подкрепят модернизацията на китайската армия или помагат за подкопаване на санкциите срещу Иран. На американските компании вече е забранено да доставят стоки на засегнатите компании и институции.

Бюрото за промишленост и сигурност (BIS), подразделение на Министерството на търговията, добави множество китайски компании към списъка на юридическите лица в края на ноември. Имената на китайските компании вече заемат повече от 190 страници. Най-известната е спорният доставчик на телекомуникационни услуги Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още