Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Си Дзинпин: Реформите невинаги са лесни

Реформите и външната откритост дадоха импулса на големия пробив в прилагането на социализма с китайска специфика, подчертава китайският президент

Си Дзинпин: Реформите невинаги са лесни

Китайският президент Си. Снимка: Ройтерс

Реформите и отварянето на Китай към света невинаги са лесни и могат да срещнат невъобразими бури, заяви китайският президент Си Дзинпин в реч по случай 40 години от началото на реформите в Китай и отварянето на страната към света.

Още по темата

Цитиран от Ройтерс, Си обеща, че Пекин ще подкрепя държавната икономика, като в същото време се насочва развитието на частния сектор. Китай ще положи още повече усилия за откриване към света и за прилагане на големи реформи. "Отварянето води към прогрес, а затварянето - към назадничавост", подчерта китайският президент.

Никой обаче не може да диктува на Китай какво трябва да прави или да не прави, добави Си на фона на продължаващия от месеци търговски конфликт със САЩ, отбелязва APP.

Китайската подкрепа за държавния сектор е една от темите, по които Пекин има противоречия с Вашингтон, подчертава Ройтерс. Търговският конфликт накара някои китайски предприемачи, правителствени съветници и аналитични центрове да призовават за по-бързи икономически реформи и освобождаване на частния сектор от правителствен контрол.

Политиката на реформите и откритостта и на социализма с китайска специфика стана епохален етап на пътя към националното възраждане на Китай, подчерта Си Дзинпин на тържественото събрание. Като други важни етапи той посочи създаването на Китайската комунистическа партия през 1921 г. и създаването на Китайската народна република през 1949 година, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

"Реформите и външната откритост са велика революция в историята на китайския народ и на китайската държава" и дадоха импулса на големия пробив в прилагането на социализма с китайска специфика, подчерта китайският президент.

Реформите и външната откритост са велика революция в историята на китайския народ и на китайската държава

Според китайската историография политиката на реформите и откриване към света е започнала след пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия, състоял се през периода от 18 до 22 декември 1978 година. Тя е инициирана от "архитекта на реформите" Дън Сяопин и неговите сподвижници, част от така наречената група на "прагматиците" в китайското ръководство.

В името на глобалния мир и развитие китайското правителство ще се придържа твърдо към политическия курс на трансформация и засилване на откритостта, заяви Ван Хунин, член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия. "Ще осъществим великата мечта на китайския народ в името на благополучието на народа, мира и развитието по цял свят. С общи усилия ще съдействаме на развитието, неуморно ще се борим за формирането на човечество, обединено от обща цел", обеща той.

На тържественото събрание беше публикуван и списък с над 100 имена на хора, внесли особен принос в социално-икономическото развитие на Китай през последните 40 години. Сред тях е и името на Джак Ма (Ма Юн), основателят на китайската корпорация Alibaba, първият премиер на Сингапур Ли Куан Ю, председателят на Китайската баскетболна асоциация Яо Мин, основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб и Робърт Лорънс Кун, един от водещите експерти по Китай.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
7
 
2
преди 2 години
явно само тролея доле не е разбрал, че диви капитализми са Буллгаристанн и Рашастан, а в Чайна е социализъм майнна .... иначе щеше да се казва "Китайска Дива Капиталистическа Партия" .... :))Разбира се тролеите в Буллгаристан казват точно обратното, че при нас и Джуджаро било комунизъм а при чайниците див капитализъм разбираш ли, щот толко и им разбира гагата и тва са им казали да плещят ....
10
 
2
 
1
преди 2 години
За който не е наясно, "социализъм с китайска специфика" означава див капитализъм.

Още от Азия
Държавните банки в Турция свалят рязко лихвите по кредитите за бизнеса