IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при доходността по облигациите в САЩ засегна оптимизма в Азия

Акциите на китайската ZTE поскъпнаха с над 10 на сто, след като компанията обяви своята прогноза за печалба за тримесечието

10:36 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната сесия на червена територия, след като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа спадна до най-ниското си ниво от над година насам в края на борсовата сесия в сряда, съобщава CNBC. 

Показателят на Токийската борса Nikkei 225 се раздели с 344,97 пункта, или 1,61%, от стойността си, приключвайки деня на ниво от 21 033,76 пункта.

Книжата на компанията за индустриална автоматизация Fanuc поевтиняха с 1,32 на сто.

Акциите на Sony Corp понижиха своята стойност с 1,93% въпреки новината на Bloomberg, че базираната в Токио компания планира да комбинира борещия се с проблеми мобилен бизнес Xperia с операциите, вързани с телевизия, аудио и камери, в едно подразделение.

Анализаторите са притеснени, че това ще попречи на инвеститорите да видят загубата на мобилното подразделение, която отдавна се задъхва в конкуренцията си с Apple и Samsung Electronics.

В Китай континенталният индекс Shanghai Composite се понижи с 0,92% до 2994,94 пункта. Хонконгският измерител Hang Seng отчете лек ръст от 0,03% до 28 736,65 пункта.

Акциите на China Construction Bank, които се търгуват на борсата в Хонконг, поевтиняха с около 1%, след като компанията обяви спад в печалбата за първото тримесечие за първи път от 2015 г.

Китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE отчете над 10-процентен ръст в стойността на своите книжа в Хонконг, след като компанията обяви оптимистична прогноза за своята печалба за първото тримесечие на годината.

В Южна Корея показателят Kospi изтри 17,52 пункта, или 0,82%, от стойността си, завършвайки сесията на ниво от 2128,10 пункта.

Книжата на Samsung Electronics поевтиняха с 1,1 на сто.

В същото време австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,65% до 6176,10 пункта.

азия азия

Доходността по десетгодишните американски държавни облигации достигна най-ниското си ниво от 15 декември 2017 г. – 2,386%, в края на вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк. Инвеститорите следяха отблизо облигационните пазари, след като доходността по 10-годишните ценни книжа се понижи до под тази по тримесечните за първи път от 2007 г.

Това е така наречената обърната крива на доходността и се разглежда като ранен индикатор за рецесия.

Обръщането на ситуацията на пазара на облигации дойде след публикуването на серия от по-слаби икономически данни, което предизвика нови опасения за икономическия растеж.

Доходността по облигациите се понижи в сряда, след като Стивън Мур, който се очаква да бъде номиниран за място в Управителния съвет на Федералния резерв, призова централната банка да намали лихвите с половин процент.

Инвеститорите продължават да следят и търговските преговори между САЩ и Китай. Очаква се тази вечер американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин да стартират нов етап от разговори в Пекин с китайския вицепремиер Лу Хъ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още