IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп „не бърза“ да приключи преговорите по споразумението с Китай

Ще продължим да преговаряме с Китай с надеждата, че те няма отново да се опитат да преправят споразумението!", написа в Twitter американският президент

15:26 | 10.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че „съвсем не бърза“ да приключи окончателно оформянето на споразумението за търговия с Китай, докато американските преговарящи се подготвят за разговори във Вашингтон, съобщава БТА.

„Ще продължим да преговаряме с Китай с надеждата, че те няма отново да се опитат да преправят споразумението!", посочи Тръмп в съобщение в Twitter.

Влизането в сила на увеличените американски мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара още повече засили напрежението между Вашингтон и Пекин, но търговските преговори между двете делегации ще продължат и днес.

Увеличението на митата от 10 на 25 процента влезе в сила в 00.01 часа вашингтонско време (07.01 часа бълг. време) в петък.

Сред засегнатите стоки са продукти на химическата промишленост, строителни материали, мебели и електроника за широко потребление.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтайзър, министърът на финансите Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лу Хъ разговаряха вчера 90 минути във Вашингтон.

В същото време по-рано през деня британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че е оптимист за изхода от американско-китайските търговски преговори, съобщава още БТА.

Според него двете страни няма да допуснат да се стигне до търговска война, която би имала много сериозно отрицателно въздействия върху Великобритания и световната икономика.

Оптимист съм, че в крайна сметка ще има споразумение между Китай и САЩ. Това е много важно за нас, в Обединеното кралство, защото икономиката ни е много отворена и следователно е изложена в голяма степен на случващото се извън нея, каза Хамънд в ефира на Sky News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още