IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компании се готвят за новото повишаване на митата от САЩ

Китайските износители на стоки - от прахосмукачки до електрически адаптери и компютри - се надяват търговските преговори все пак ще доведат до споразумение

17:46 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските износители на различни стоки - от прахосмукачки до електрически адаптери и компютри - се надяват търговските преговори между Вашингтон и Пекин, продължаващи в четвъртък и петък, да доведат до споразумение, което да предотврати повишаване на американските мита от утре, предава Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че китайските власти са поискали преразглеждане на някои от вече постигнатите договорки, като междувременно двустранния диалог вече продължава достатъчно дълго, съобщава БТА. По тази причина той заяви, че възнамерява да увеличи от петък вносните мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 на 25 на сто.

Митата нанесоха големи щети на много китайски крайбрежни региони, обслужващи американския пазар. В сфери като електрониката продажбите за САЩ са се сринали с до 40 на сто. Като цяло китайският износ за Съединените щати е намалял с 13 процента през април в сравнение с миналата година.

Допълнителните мита от 10 процента, въведени от Вашингтон миналата година, са се отразили на продажбите, отбелязва АФП. Те засягат китайски внос за около 250 милиарда долара годишно или близо половината от търговията на Пекин със САЩ.

В някои случаи китайските износители поделили с вносителите допълнителните разходи от увеличението на митата и може да се случи същото, ако от утре налозите бъдат увеличени до 25 на сто, според анализатори.

Някои китайски компании предвиждат и друга тактика: да преместят производството си например в Индонезия, където митата Чичо Сам няма да ги засегнат, изтъква АФП.

По-рано днес стана ясно, че търговският дефицит на САЩ с Китай е намалял до най-ниското си ниво от близо три години насам на фона на забавящия се внос и ръста при износа. Данните за март предоставят на президента Доналд Тръмп възможност да се похвали с успех в продължаващата си търговска война срещу Поднебесната империя в момент, в който преговорите с Пекин са в ключов етап.

Разликата в търговията с Китай остава отрицателна, но се е свила до 28,3 млрд. долара през март, показват данни на американското министерство на търговията. От тях става ясно също, че цялостният дефицит със стоки и услуги на САЩ нараства до 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още