Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

В Китай са регистрирани 487 производители на електромобили

През юни Националната комисия за развитие и реформи и China Construction Bank създадоха фонд за 47 млрд. долара за развитие на високотехнологичната индустрия

В Китай са регистрирани 487 производители на електромобили

Снимка: Ройтерс

В Китай са регистрирани 487 производители на електромобили като по-голяма част от тях са новосъздадeни компании.

През юни Националната комисия за развитие и реформи и China Construction Bank създадоха 47-милиарден фонд за развитие на електромобилите и като цяло - високотехнологичната индустрия, съобщава The Wall Street Journal.

Електромобилите са част и от плана за насърчаване на конкурентоспособността на президента Си Дзинпин, който трябва да бъде реализиран до 2025 г.

Един от новите китайски производители на електромобили - Singulato Motors, е от град Тунлин, който се намира на 370 километра западно от Шанхай. Местните власти не знаят почти нищо за електромобилите, когато преди две години предоставят 535 млн. долара в земи и капитал на компанията, за да построи своя завод.

Стартъпът  е създаден от група инженери, водени от бивш директор в областта на интернет сигурността, който никога преди това не е карал кола.

Подобен тип партньорство се вижда навсякъде в Китай, насърчавано от желанието на Пекин да превърне Китай в световна сила в електромобилната индустрия. 

Още по темата

В останалите части на страната също поемат подобни финансови ангажименти и така директните държавни субсидии за продажбите на електромобили достигат 15 млрд. долара през последните пет години, изпълнявайки желанието на Пекин страната да се превърне в двигател на развитието на тази индустрия.

Главният изпълнителен директор на Singulato Шен Хайин изчислява, че само 10% от днешните електромобилни стартъпи ще оцелеят през следващите пет години. Някои автомобилни анализатори пък свиват тази прогноза до 1%.

„В тази индустрия се инвестира голямо количество капитал“, смята Пол Гонг, анализатор в UBS и добавя: „Много от този капитал ще бъде пропилян“.

Привлечени от перспективата за подпомагане, много компании стигат до извода, че „получавайки капитал и държавна подкрепа може да се създаде добър бизнес модел, дори ако никой от компанията не е карал електромобил“, смята Скот Кенеди от Центъра за статистически и международни проучвания. „Моментът на истината ще дойде, когато на държавните власти в Китай им се наложи да решат да оставят губещите компании да се провалят или да ги задържат на повърхността“, посочва експертът.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, което се занимава и с автомобилния сектор, отказа да коментира, информира още The Wall Street Journal.

Дори електромобилните стартъпи да успеят в масовото производство на подобен тип коли, ще трябва да се конкурират с традиционните чуждестранни автомобилни производители, които пускат собствени серии.

Всички автомобилни концерни, действащи в Китай, трябва да започнат да произвеждат електромобили до 2019 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси се възстановиха на фона на новината за променения курс на Фед