Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

В Китай са регистрирани 487 производители на електромобили

През юни Националната комисия за развитие и реформи и China Construction Bank създадоха фонд за 47 млрд. долара за развитие на високотехнологичната индустрия

В Китай са регистрирани 487 производители на електромобили

Снимка: Ройтерс

В Китай са регистрирани 487 производители на електромобили като по-голяма част от тях са новосъздадeни компании.

През юни Националната комисия за развитие и реформи и China Construction Bank създадоха 47-милиарден фонд за развитие на електромобилите и като цяло - високотехнологичната индустрия, съобщава The Wall Street Journal.

Електромобилите са част и от плана за насърчаване на конкурентоспособността на президента Си Дзинпин, който трябва да бъде реализиран до 2025 г.

Един от новите китайски производители на електромобили - Singulato Motors, е от град Тунлин, който се намира на 370 километра западно от Шанхай. Местните власти не знаят почти нищо за електромобилите, когато преди две години предоставят 535 млн. долара в земи и капитал на компанията, за да построи своя завод.

Стартъпът  е създаден от група инженери, водени от бивш директор в областта на интернет сигурността, който никога преди това не е карал кола.

Подобен тип партньорство се вижда навсякъде в Китай, насърчавано от желанието на Пекин да превърне Китай в световна сила в електромобилната индустрия. 

Още по темата

В останалите части на страната също поемат подобни финансови ангажименти и така директните държавни субсидии за продажбите на електромобили достигат 15 млрд. долара през последните пет години, изпълнявайки желанието на Пекин страната да се превърне в двигател на развитието на тази индустрия.

Главният изпълнителен директор на Singulato Шен Хайин изчислява, че само 10% от днешните електромобилни стартъпи ще оцелеят през следващите пет години. Някои автомобилни анализатори пък свиват тази прогноза до 1%.

„В тази индустрия се инвестира голямо количество капитал“, смята Пол Гонг, анализатор в UBS и добавя: „Много от този капитал ще бъде пропилян“.

Привлечени от перспективата за подпомагане, много компании стигат до извода, че „получавайки капитал и държавна подкрепа може да се създаде добър бизнес модел, дори ако никой от компанията не е карал електромобил“, смята Скот Кенеди от Центъра за статистически и международни проучвания. „Моментът на истината ще дойде, когато на държавните власти в Китай им се наложи да решат да оставят губещите компании да се провалят или да ги задържат на повърхността“, посочва експертът.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, което се занимава и с автомобилния сектор, отказа да коментира, информира още The Wall Street Journal.

Дори електромобилните стартъпи да успеят в масовото производство на подобен тип коли, ще трябва да се конкурират с традиционните чуждестранни автомобилни производители, които пускат собствени серии.

Всички автомобилни концерни, действащи в Китай, трябва да започнат да произвеждат електромобили до 2019 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Morgan Stanley: Китай търси начин да ограничи зависимостта си от вноса на петрол