IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам премахва ограниченията за чуждестранни инвестиции

Ходът е част от плана на властите в Ханой да съживят буксуващата южноазиатска икономика

16:02 | 30.06.15 г.
Виетнам премахва ограниченията за чуждестранни инвестиции

Чуждестранните инвеститори скоро ще могат да притежават 100% от големите виетнамски фирми, след като правителството в азиатската страна пое курс към съживяване на буксуващата икономика, предава CNBC.

Финансовата индустрия приветства законовите изменения, които ще премахнат пречките за придобиване на активи от чужденци в някои индустрии, въпреки че водещи сектори, като банковия, ще останат все още под контрола на държавата.

Новите правила са част от по-широката програма на правителството на Виетнам, което цели да засили мудната приватизация, да постигне търговски споразумения със САЩ и ЕС, както и да повиши ролята си в ключовите за инвеститорите индекси на MSCI.

По думите на заместник-председателя на фонда VinaCapital Тери Махони чуждестранните инвеститори чакат отдавна промените в закона, които биха могли да вдигнат икономиката на Виетнам преди политическото преустройство, което се очаква да се случи на насрочения за 2016 г. 5-годишен конгрес на Комунистическата партия. "Това е добър ход за чуждестранните инвеститори от виетнамското правителство".

Таванът от 49 на сто чуждестранно дялово участие в собствеността на някои индустрии ще бъде премахнат от началото на септември според правителствено постановление. При банковия сектор обаче ще остане ограничението от максимум 30 на сто.

Според наблюдатели промяната на правилата може да благоприятства приватизационната програма на страната. Въпреки това някои от тях предупредиха, че политиката е все още неясна и е необходимо да бъде едновременно развита теоретично и изпитана в практиката.

"Новите мерки определено са стъпка в правилната посока, но трябва да видим поток от сделки и как съответните органи ще прилагат новите правила за действителните сделки", каза Александър Льожондр, съдружник в Leadco, базирана в Ханой адвокатска кантора.

Чуждестранните инвеститори в 90-милионната страна отдавна желаят да имат възможност да притежават по-големи дялове в част от местните компании, като например в млечната промишленост. Очаква се обаче ограничения да има в други атрактивни сектори, включително недвижимите имоти.

Виетнам е също така силно заинтересован да направи фондовия си пазар по-привлекателен, като си осигури статут на нововъзникващ пазар във влиятелния индекс на MSCI. Въпреки че населението на Виетнам е с една трета повече от това на съседен Тайланд, борсата в Хошимин е с близо осем пъти по-ниска капитализация от тази в Банкок.

Ханой е и нетърпелив да сключи търговски сделки със САЩ и ЕС. По-рано представители на виетнамското правителство изразиха надежда, че едното или и двете споразумения могат да бъдат завършени до края на юни – срок, който вероятно ще се окаже твърде оптимистичен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още