Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Защо Пекин отстъпи пред протестите в Хонконг?

Обратът се обяснява най-вече с натиска на международната общност и бизнеса

Защо Пекин отстъпи пред протестите в Хонконг?

Снимка: Ройтерс

Жителите на Хонконг, които са свикнали с натиска от Пекин върху обществените им свободи, няма да са напълно доволни. Но те постигнаха ценна победа със замразяването в събота на законопроекта, който позволяваше екстрадирането на заподозрени към континенталната част на Китай. Отстъплението представлява личен неуспех за лидера на Хонконг Кари Лам и е една от редките спънки за китайския президент Си Дзинпин, който дърпа конците в административния район и по-рано даде подкрепата си за противоречивия законопроект, пише френският вестник Les Echos.

Влошаване на свободите

Близо два милиона души (над една четвърт от населението) обаче организираха шествие в неделя, за да поискат пълното оттегляне на текста и оставката на Кари Лам, която беше подложена на критики заради неотстъпчивостта си. Възмущението на жителите на Хонконг не се дължи само на закона за екстрадицията – с масовото си излизане на улицата те искаха да изпратят сигнал към Пекин, че няма да се оставят да бъдат погълнати от комунистическия режим.

Те са недоволни от признаците за влошаване на обществените свободи, които се увеличиха през последните години в специалната административна област, която Великобритания отстъпи на Китай през 1997 г. Те се изразяват в отстъпление в областта на свободата на медиите, тайни отвличания на хонконгски редактори, забрана на сепаратистка партия, затвор за лидери на Движението на чадърите и т. н.

Притеснението на бизнеса

През есента на 2014 г. Движението на чадърите се провали с гръм и трясък. Властите в Пекин останаха непреклонни пред младежите в Хонконг, които искаха демократизиране на начина на избиране на ръководителя на изпълнителната власт и парализираха за 79 дни финансовия квартал в града. Причината този път Пекин да отстъпи не е само в критиките към законопроекта за екстрадиция от голяма част от населението. Срещу него се обяви и бизнесът заради опасения, че той ще навреди на конкурентоспособността на Хонконг, където върховенството на закона превръща града в идеална база за правене на бизнес в Китай.

Още по темата

Загрижени да не предизвикат гнева на властите, тъй като имат интереси в Китай, местните и международните компании останаха много дискретни пред Движението на чадърите. Този път бизнесмени от Хонконг се бориха твърдо, за да накарат Кари Лам да отстъпи. Трите големи банки (HSBC, Standard Chartered и Hang Seng) разрешиха на служителите си да не ходят на работа миналата сряда (като фактически им позволиха да отидат на протестите), а множество чуждестранни търговски камари изразиха публично несъгласието си с текста.

Финансова повратна точка

Пекин счете, че вредите за икономиката, свързани със запазването на законопроекта, са по-големи от политическите последици от оттеглянето на текста. Наистина тежестта на Хонконг в китайската икономика значително намаля – градът осигуряваше 16% от БВП на Китай преди връщането му на Пекин от Великобритания спрямо 3% днес. Но Хонконг остава златна кокошка за Китай – две трети от преките чуждестранни инвестиции преминават през него, преди да стигнат до континенталната част.

Борсата в Хонконг остава основно място за финансирането на китайските компании – от 2012 г. насам те са набрали 156 млрд. долара след листването си там спрямо 143 млрд. долара, набрани в Шанхай и Шънджън, и 48 млрд. долара на Wall Street, сочат данни на Bloomberg. „Докато китайският юан остане неконвертируем, а Пекин контролира стриктно изтичането на капитали, Хонконг ще продължи да просперира в едновременно специфичната си и основна роля на финансов център, включително за елита в континенталната част на Китай“, отбелязаха миналата година Жан-Пиер Кабестан и Ерик Флоранс в статия за списание „Китайски перспективи“.

Двамата изследователи посочват също, че „все повече публични или частни компании от Народна република Китай създават филиали или фирми в Хонконг, за да придадат повече гъвкавост на финансите си чрез регистриране в държави данъчен рай на Карибите“. Ръководителите на китайските и мултинационалните компании имат явен интерес Хонконг да запази своята уникалност с интернет мрежата си, която не е подложена на цензура, обществените си свободи и правната си система.

Тактическо отстъпление

Законопроектът за екстрадицията може да представлява заплаха за бъдещото място на Хонконг и някои магнати започнаха да прехвърлят средства към Сингапур, съобщи Ройтерс. Победата на протестиращите се дължи и на факта, че те искаха запазване на статуквото, а не повече демокрация като през 2014 г.

Но дали властите в Пекин, които нямаха нужда от нова криза в разгара на търговската война със САЩ, просто не отстъпиха крачка назад, за да направят по-добър скок? Оттеглянето на текста е преди всичко „тактическо“, смята експертът по Китай Жан-Пиер Кабестан. Според него комунистическият режим няма да пропусне да си върне контрола рано или късно. Пекин се ангажира да запази принципа „една страна, две системи“, който трябва да се прилага в Хонконг до 2047 г. Какво ще се случи след това? Продемократичният лагер спечели само първата битка.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
5
 
2
преди 4 седмици
Обратът се обяснява най-вече с натиска на международната общност и бизнеса
--------------------------------------------------------------
разбира се пълни идиотии и нема никкъв обрат нито нещо Пекин е клекнал под неква си западна общност дет се пише "международна" състояща се от 5 държави
5
 
9
 
1
преди 4 седмици
Китай е готов да обедини азиатските страни, за да създаде аналог на НАТО

"18 юни 2019-Нюз Фронт.

Съвременните геополитически предизвикателства изискват решителни действия от страна на държавите, така че в Азия трябва да се създаде нова и надеждна система за регионална сигурност.
Това изявление в събота, 15 юни, направи ръководителя на КНР Си Дзинпин на срещата на върха на конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия."

Още от Азия
Надеждите за разхлабване на политиката на Фед върнаха оптимизма на борсите в Азия