IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки и технологични гиганти губят служители заради гъвкавия финтех сектор

Банкери, програмисти и служители по продажбите от Wall Street, лондонското Сити и Силициевата долина напускат работа и се прехвърлят към финтех стартъпи

11:53 | 06.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Все повече служители на големи банки и технологични гиганти напускат работа, за да отидат в стартиращи компании в сектора на финансовите технологии (финтех), показва нов анализ на компанията за проучвания на пазара на труда Revelio Labs, цитиран от Bloomberg.

Банкери, програмисти, специалисти по данни и служители по продажбите от Wall Street, лондонското Сити и Силициевата долина стават част от тази тенденция, която набра скорост по време на пандемията.

Броят на хората, напускали работа в традиционни банки като Goldman Sachs Group Inc и HSBC Holdings Plc. и прехвърлили се към финтех компании като Coinbase Global Inc. и Revolut Ltd., се е увеличил със 75% от началото на пандемията, казват от Revelio.

Месечният брой на сменените работни места е достигнал връх от 72 през март тази година – най-високата стойност, откакто се следят данните от 2011 г. Значителен брой служители се преместват също от технологични компании като Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

Ръстът на броя висококвалифицирани служители, пренасочващи се към новите сектори, се случва на фона на затегнат трудов пазар, който дава възможност на много технологични служители да сменят работата си в търсене на по-високи заплати и по-гъвкави работни практики.

"Хората преосмислиха какво е важно за тях", казва в интервю Лиза Саймън, икономист в Revelio. Като основни двигатели за промяна тя посочва по-добрия баланс между професионален и личен живот, по-добро заплащане и по-добрите перспективи за кариерно развитие.

Така например от януари 2020 г. до април 2022 г. 37 служители на Goldman Sachs са се преместили в Coinbase, най-голямата базирана в САЩ борса за криптовалути. Други 21 служители на Goldman са предпочели да работят в стартиращата компания за корпоративни кредитни карти Brex Inc., а 18 са отишли в SoFi Techologies Inc., финтех фирма, ръководена от бившия изпълнителен директор на Twitter Inc. Антъни Ното.

Разбира се, броят на служителите, които напускат работа, за да отидат във финтех и стартиращи компании, е малък в сравнение с общия брой заети в големите фирми за финансови услуги или технологичните гиганти от Силициевата долина. В Goldman работят 45 100 души по целия свят. Представител на банката е отказал коментар.

В други компании 28 служители са преминали от Morgan Stanley към Coinbase и 12 към Wise Plc, която има почти 400 свободни работни места според говорител на компанията. Около 38 служители на HSBC са отишли в Revolut и 21 в Monzo Bank Ltd. Новата онлайн банка Monzo е привлякла също 32 бивши служители от Lloyds Banking Group Plc и 27 от Barclays Plc. От Morgan Stanley и HSBC не са коментирали.

В изявления по имейл главният оперативен директор на Barclays Марк Аштън-Ригби и говорителка на Lloyds (която наскоро беше на второ място в списъка на LinkedIn на най-добрите работодатели в Обединеното кралство) акцентират върху значението, което техните компании придават на културата на работното място.

"Броят на хората, работещи на технологични позиции в Barclays, е нараснал с повече от 10% през последните две години, което е доказателство за убедителното ни предложение", посочва Аштън-Ригби.

"Има война за таланти", обяснява Кристиан Фейс, съосновател на LendInvest и председател на индустриалната група Fintech Founders, посочвайки високите нива на регулация в традиционното банкиране, както и "наследени процеси, наследени хора и технологии".

"Ние буквално наемаме хора от Facebook и Amazon, наистина високотехнологични инженери, и те естествено не гравитират към банки със системи за кодиране от 80-те години на миналия век", казва Фейс.

Само Coinbase е привлякла 197 служители от Amazon, 97 от Alphabet Inc. (компанията майка на Google), 73 от Microsoft и 72 от Meta Platforms Inc. (компанията майка на Facebook), показват данните на Revelio.

Microsoft и Amazon са отказали коментар. Говорител на Coinbase посочва, че компанията е "доволна, че толкова много служители от топ банки и технологични гиганти искат да изградят бъдещето на криптоикономиката".

Meta и Alphabet също не са отговорили на запитванията за коментар.

Въпреки преминаването към финтех сектора вече има признаци, че тенденцията отслабва. Инфлацията помрачава глобалните икономически перспективи, а големите разпродажби на технологични акции поставят под съмнение бъдещите кръгове на финансиране. На този фон темпът на прехвърляне на служители от банките към финтех фирмите вече изглежда се забавя.

В тази среда някои служители ще изберат стабилността пред промяната. Криптофирмите изглеждат особено рискови - пазарната капитализация на Coinbase спадна рязко през последните шест месеца, като акциите поевтиняха с над 60% спрямо цената от първичното публично предлагане през април 2021 г.

Това кара някои да предпочетат ключовите предимства на зрелия финансов сектор, преминал стрес тестове. "Основната история е, че ние имаме клиенти, а те нямат", казва в интервю Зак Андерсън, главен директор по данни и анализи в NatWest Group Plc. "Ако искате да окажете влияние върху 19 млн. клиенти по съществен начин, отивате в банка."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
статиятантвърди така и не става ясно дали това са програмисти или някви финансисти.. аз лично не познавам ниъо един програмист да работи в крипто измамата! също така хич не им се занимава с умрелата технология на блок-чейн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Не всички отиват в крипто сектора, не знам къде го видя. Преди години 60% от софтуера, се правеше за финансовия сектор, нямам представа дали все още е така. Там плащат и по-добри пари, спрямо примерно разработването на игри, търговски сайтове или приложения за телефони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Да се твърди че специалисти напускат поголовно за да идат да работят в крипто сектора е пълна глупост. Текучество има, и сега на фона на инфлацията е изключително голямо бих казал, но причината е че повсеместно фирмите не вдигат заплати или ако го правят е символично. Единствения начин за реален скок в заплатата е смяна на работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още