IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: С ПФ нямаме общи политики

Минимална пенсия от 300 лв. ще срине системата, твърди председателят на бюджетната комисия

09:26 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: БТА

"С Патриотичния фронт (ПФ) нямаме съвпадение по политики и тук няма никакво противоречие. Когато преди 2 години формирахме правителство, патриотите не пожелаха да влязат в него като коалиционни партньори".

Това заяви в ефира на bTV Менда Стоявнова, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Тя уточни, че от ПФ са решили да подкрепят кабинета „Борисов“ само по определени политики и това се случва и в момента.

Стоянова беше категорична, че исканията, които патриотите  отстояват, не кореспондират с програмата на ГЕРБ.

„Повишаването на пенсиите до 300 лв. например може да провали цялата пенсионна система и това не е никаква реформа. Те реформата я виждат само така явно – като повишение на минималната пенсия. Истината е, че това би сринало системата“, поясни председателят на бюджетната комисия. 

Тя обясни, че подобна стъпка би демотивирала младите хора да внасят осигуровки и отново подчерта, че пенсиите са свързани с осигурителния принос на всеки човек в системата.

„Отново ще стимулираме сивата икономика, ако това искане за повишаване на минималната пенсия до 300 лв. беше прието. За да има пари, трябва да се стимулират инвеститорите – енергийната ефективност например стига до всички. Тази година има над 300 млн. лв. за социални помощи – така се помага на хора в нужда”, допълни Менда Стоянова. Тя припомни, че по въпросите за пенсионната реформа е водена дългогодишна дискусия, в която патриотите са отказвали да се включат.

По думите ѝ ПФ предлага политики, които ГЕРБ не приема. За пример депутатът посочи връщането на редовната военна служба. Стоянова беше категорична, че няма ГЕРБ как да подкрепят правителство на патриотите, а след това да откажат да подкрепят политиките им. "Ще излезе, че ги бламираме, което е излишно в момента", обясни председателят на бюджетната комисия.

„Когато патриотите спечелят избори и народът ги определи като първа политическа сила, тогава ще кажем - да, хората казаха, че вашите политики са тези, които искат, правете ги, ще ви подкрепим, но това става след избори“, категорична е Менда Стоянова.

Повече по темата за бюджет 2017 може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още