Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Банов: Културните дейци в държавните институции да бъдат спокойни за заплатите си

Артистите на свободна практика могат да се възползват от възможността за безлихвен заем от 1500 лв., каза културният министър

Банов: Културните дейци в държавните институции да бъдат спокойни за заплатите си

Снимка: БГНЕС

Всички културни дейци, работещи в сферата на държавата, могат да бъдат абсолютно спокойни по отношение на техните трудови възнаграждения. Това коментира в ефира на БНТ министърът на културата Боил Банов. От думите му стана ясно, че на месец за сценичи изкуства държавата плаща 5,5 млн. лв.

Той обясни, че предстои утре в Министерски съвет да бъде гласуван текст, според който за времето на извънредното положение и за месеци след това, според ситуацията, всеки зает в културен институт да може да получи своята заплата, независимо от това каква дейност институтът върши.

По думите му това е силен ход на държавата. 

Още по темата


Артистите няма да бъдат в неплатен отпуск, ще имат възможности да се подготвят за новия сезон, да разработват нови културни продукти, като същевременно заплащането им ще е осигурено. На практика сценичните изкуства ще минат на бюджет, което е много силна социална мярка, обясни културният министър.

Той посочи още, че артистите на свободна практика ще могат да ползват безлихвен кредит от 1500 лв. на месец.

Обсъждат се и други мерки като това да им се даде минимална работна заплата с поемане на осигуровките. Това ще се реши на среща утре на министрите на културата на ЕС, които трябва да излязат с единна позиция. Банов прогнозира също, че фестивали и концерти ще има чак септември-октомври.

Той обаче отхвърли спекулациите за нулева година за артистите на свободна практика. Секторът е ключов за излизане от кризата и за повдигане на духа на хората след това, каза още министърът на културата.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
С. Дянков: След изборите ще се прави актуализация на бюджета