IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ издаде лицензи на „Изи Пеймънт Сървисиз“ и „Изипей“ АД

Централната банка е получила документите на дружествата, които предоставят платежни услуги

12:56 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителният съвет на Българската народна банка издадоха лицензи за извършване на дейност като дружества за електронни пари на „Изи Пеймънт Сървисиз“ ООД и на „Изипей“ АД на основание Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), съобщи пресцентърът на централната банка след заседание на банкерите вчера.

„Изи Пеймънт Сървисиз“ е предоставил всички изискуеми сведения и документи и са изпълнени условията за издаване на лиценз и по Наредба № 16 на БНБ за издаване на лицензи и одобрения, за вписване в регистъра на дружеството, което ще работи като оператор на платежни системи с окончателност на сетълмента.

С издаването на лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари, в съответствие със законови разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи, лицензът на „Изи Пеймънт Сървисиз“ ООД за извършване на дейност като платежна институция се обезсилва, като дружеството ще продължи да предоставя платежни услуги като допълнителна дейност, уточняват от БНБ.

Що се отнася до „Изипей“ АД акционерното дружество също е предоставило всички изискуеми сведения и документи за вписване в регистъра по Закона за платежните услуги и платежните системи като оператор на платежни системи с окончателност на сетълмента.

В съответствие със Закона за платежните услуги и платежните системи, след като „Изипей“ АД ще извършва дейност като дружество за електронни пари, издаденият  лиценз за платежна институция се обезсилва, като дружеството ще продължи да предоставя платежни услуги като допълнителна дейност по смисъла на чл. 42, ал. 1, т. 1 от ЗПУПС.

Справка на Investor.bg в публичните регистри на операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента, на лицензираните от БНБ платежни институции и дружества за електронни пари, на техните клонове, показва, че регистрираните лицензирани платежни институции в страната стават седем –  „Изипей“ АД, "Дайнърс клуб България" АД, "Транскарт Файненшъл Сървисис" АД, "Евромъни Трансфер" ООД, "Изи Пеймънт Сървисиз" ООД, "БОРИКА" АД и „Датекс Пеймънт Технолоджи“ ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още