IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за законопроект на БСП за гарантираните влогове

Централната банка бива принуждавана да извършва парично финансиране, което е в разрез с българското и европейското законодателство, смята гуверньорът на БНБ

18:30 | 13.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за законопроект на БСП за гарантираните влогове

Българската народна банка (БНБ) сезира Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) относно внесения в парламента от "БСП лява България" законопроект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ).

Ако бъде приет от Народното събрание (НС), законопроектът за изменение на ЗГВБ би предизвикал сериозни смущения във функционирането на банковата система и би породил рискове за финансовата стабилност на страната, предупреждава управляващите гуверньорът на БНБ Иван Искров в писмо до председателя на НС Цецка Цачева.

"БСП лява България" предлага Фондът за гарантиране на влоговете в банките да бъде попълнен със средства от резерва на управление "Банково" на БНБ или със заеми от български или чужди банки.

Проектът предвижда ФГВБ да може да задължава банките да внасят в него до 2% от общия размер на влоговата база за предходната година в продължение на до 3 години. Според сега действащите разпоредби всяка банка внася във фонда 0,5%. Друга промяна предвижда при недостиг на средства фондът да може да задължава търговските банки да преведат авансово годишни премийни вноски в определен срок.

Според управителя на БНБ чрез този проект централната банка бива принуждавана да извършва парично финансиране, което е в разрез с българското и европейското законодателство. Приемането на ЗГВБ ще предизвика негативна реакция от европейските институции в лицето на ЕК и ЕЦБ, убеден е Искров.

„Законопроектът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) няма да постигне изпълнение на основния посочен от вносителите мотив – по-добро „регулиране на отношенията между Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда“, смята гуверньорът, цитиран от пресслужбата на БНБ.

„Законопроектът освен това няма да постигне изпълнение и на допълнителния посочен от вносителите мотив – „елиминиране на опасността да се натоварва бюджетът с извънредни разходи, при което могат да се нарушат общоевропейските изисквания за бюджетна стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% годишно““, продължава писмото на Искров до Цачева.

Управителят на БНБ смята така, защото евентуалното предоставяне на финансов ресурс или държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от страна на правителството ще представлява финансова трансакция, а не разход, и съответно се записва в частта за финансирането на бюджета, без да увеличава размера на дефицита. „Подобна операция не се отразява на бюджетното салдо, изчислено както по националната, така и по европейската (ESA 2010) методология“, подчертава в писмото си Искров.

„Законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 1 юли 1997 г. до днес принципи на валутния борд. Паричните функции и операции, които централната банка може да извършва, както и редът и начинът за инвестирането, управление и отчитането на резервите, са изчерпателно разписани в Закона за Българската народна банка (ЗБНБ) и те представляват гаранция за стабилността на националната валута и фиксирания валутен курс“, категоричен е той.

В писмото изрично се посочва, че законопроектът противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) поради нарушаване на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и парична политика в държавите членки на Европейския съюз (EC). Република България е призвана да съблюдава правото на ЕС и да го прилага в своя вътрешен правен ред. Добре известен принцип е това, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство.

„Финансиране от страна на БНБ на ФГВБ, доколкото последният има статут на „орган, регулиран от публичното право“, е несъвместимо със забраната на парично финансиране, установена в ДФЕС“, отбелязва Искров.

„Въвеждането на предлаганото завишаване на годишната премийна вноска, дължима от банките към ФГВБ, би довела най-малко до две негативни последици. Първо, банките ще бъдат принудени да понижат цената на привлечените от тях средства. Това от своя страна ще намали привлекателността на банковите депозити и ще предизвика отлив на вложители, което ще окаже натиск върху ликвидната позиция на банките. Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката“, аргументира се гуверньорът на БНБ.

„Не само опитите за принуждаване на централната банка да извършва парично финансиране в нарушение на българското и европейското законодателство, но и посочените потенциални ефекти за банките от едно повишаване на размера на техните премийни вноски директно вредят на финансовата стабилност на България“, предупреждава Искров.

Пълния текст на писмото на Иван Искров можете да прочетете на сайта на БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ИМА И ДРУГ ПО ЕЛЕГАНТЕН НАЧИН ДЪРЖАВАТА ДА ПОМОГНЕ НА ФГВБ!Идеята е да плати за продължаващата да действа дъщерна на КТБ банка ВИКТОРИЯ!! В касата на синдика ще постъпят средства които чрез суброгация в която участва ФГВБ ще се изплати обещетението на вложителите!Въпрэса каква е цената на ТБ Виктория зависиот това дали квесторите извършиха преструктурирането на кредитния портфейл на КТБ , като прехвърлиха добрите кредитни досиета в ТБ Виктория , а лошите оставиха във фалираната КТБ!Няма ли ТБ Виктория да се превърне в матрьошка в която са скрити декапитализирани кредитни досиета на структурно определящи за държавата дружества като Виваком , Булгартабак ...Мисля, че кучето е заровено в ТБ Виктория, която чрез посредници бевшите собственици и длъжници на КТБ ще се опитат да закупят било то нея, било то кредитния й портфейл на цени далеч от тези на ипотеката !ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ИМА ЕДНА 1005 ДЪРЖАВНА БАНКА С РАЗВИТА МРЕЖА , А НЕ ТАКАВА КАТО ББР!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
В чл.18 от ЗГВБ ясно са разписани хиотезити по които се действа в случай на недостиг на средства във ФГВБ. Предложеното от БСП е в пълно съответствие с чл18, ал.1, т.3 от ЗГВБ, който гласи "Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Ако средствата на фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по този закон, по решение на управителния съвет недостигът се покрива по един от следните начини:3. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) ползване на заеми при условия и по ред, определени от управителния съвет на фонда"ПРОБЛЕМА НА ФОНДА Е, ЧЕ Е ЕДНА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА,НА 24 ЧАСТНИ БАНКИ, КОЯТО НЯМА АКТИВИ И НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЕЧАТА ОБЛИГАЦИИ!!Кой е луд да дава заеми без ОБЕЗПЕЧЕНИЕ НА ПОДОБНИ КУХИ СТРУКТУРИ!! Единствената възможност на ФГВБ да си набави средствата е разписана в чл. 24 от ЗГВБ! Извършената суброгация му дава правото да участва в разпределението на СТОПЕНАТА С ЦЕСИИТЕ маса на задлъжнялост и с получените от синдика пари да извърши плащания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
baudolino
преди 9 години
Ето ги и специалиститеЗаконопроект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банкитеСигнатура 454-01-41Дата на постъпване 12/11/2014Сесия Първа сесияТекст на законопроекта PDF форматRTF форматВносители МИХАИЛ РАЙКОВ МИКОВ АТАНАС ТОДОРОВ МЕРДЖАНОВ РУМЕН ВАСИЛЕВ ГЕЧЕВ КОРНЕЛИЯ ПЕТРОВА НИНОВА ЧАВДАР ГЕОРГИЕВ ГЕОРГИЕВ ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ КЪНЕВ ДОРА ИЛИЕВА ЯНКОВА ГЕОРГИ ЯНЧЕВ ГЬОКОВ ДИМИТЪР АНГЕЛОВ ГОРОВ ГЕОРГИ СТОЯНОВ КАДИЕВ КИРЧО ГЕОРГИЕВ КАРАГЬОЗОВ ДОБРИН НЕНОВ ДАНЕВ ИВАН ВАЛЕНТИНОВ ИВАНОВ РАДОСЛАВ ЛЮБЧОВ СТОЙЧЕВ ЖЕЛЬО ИВАНОВ БОЙЧЕВ ГЕОРГИ ЧЕНКОВ ТЪРНОВАЛИЙСКИ ГЕОРГИ ТОДОРОВ БОЖИНОВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
Kaoru
преди 9 години
Искров е абсолютно прав. Законът не трябва да минава с това съдържание. Плашещо е какъв коктейл от НЕ специалисти се е събрал в Народното Събрание и твори глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Аlexander
преди 9 години
Не съм финансист,но Искров е прав.Новия закон в суровата му форма която видяхме в медиите е ГРОТЕСКА !!!Лично мен като потенциален вложител,никак не успя да ме убеди и успокои.Напротив....Претоплена манджа е и кухи неподплатени приказки,или казано по точно - пунта мара ! Да не кажа пълна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
ПИЧ
преди 9 години
То че Искров е за изгонване, спор няма, но и управляващите, ако предлагат подобни действия показва наистина погазване на базови принципи, а и принципите на валутния борд. Ако нещо трябва да ни е яд, е че Герб нямат качествени финансисти и оттук нататък ще бъде пълно с подобни глупости. Мамка му и прасе, не може така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Тоз от затвора ли дава интервюта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още