Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ запази нивото на антицикличния буфер от 1 юли

Високите нива на кредитна активност при жилищните заеми може да се разглеждат като потенциален кредитен риск, предупреждава банковият регулатор

БНБ запази нивото на антицикличния буфер от 1 юли

Снимка: БНБ

Българската народна банка (БНБ) запази нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, в размер на 0,5% за третото тримесечие на 2021 г., съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Още по темата

При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на първото тримесечие на 2021 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страница на Българската народна банка методология, възлиза на 98,8%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-27,5 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява напълно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда, уточняват от централната банка.

Наблюдаваните високи нива на кредитна активност в сегмента на жилищните кредити биха могли да се разглеждат като източник за натрупване на потенциален кредитен риск, предупреждават от БНБ.

Запазването на текущото ниво на буфера през третото тримесечие на тази година има за цел да допринесе за съхраняване на устойчивостта на банковата система срещу потенциални неблагоприятни тенденции в икономическата среда, загуби от кредитен риск и произтичащ от тях натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

Оценката за нивото, приложимо през четвъртото тримесечие, управителният съвет на БНБ ще направи през септември.

*Във връзка с пандемията от COVID-19 през март 2020 г. Управителният съвет на БНБ прие пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на равнището от 0,5%, което бе непроменено през втората половина на 2020 г. и първото полугодие на 2021 г.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Бюджетните актуализации влязоха в Народното събрание