Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БСК предлага промени при финансирането на Сребърния фонд

Във Фонда трябва да се събират всички средства от приватизацията, а активите да се управляват по-ефективно, смятат от Камарата

БСК предлага промени при финансирането на Сребърния фонд

Снимка: Архив Ройтерс

Допълнителни източници за приходите на Сребърния фонд предлагат от Българската стопанска камара (БСК) в становище до финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Бисер Петков.

Според работодателската организация в този фонд, който е гарант на пенсионната система, може да влизат приходи от излишъци от такси, събирани от държавни институции, които надхвърлят разходите за съответните услуги.

Още по темата

Във Фонда трябва да влизат още всички средства, генерирани от процеса на раздържавяване, както и самите средства в Сребърния фонд да се управляват активно.

За по-ефективна работа на институцията трябва да бъде създадена специална агенция към Министерството на финансите или суверенен държавен фонд, препоръчват още от БСК. За целта са нужни и промени в законодателството.

"Сребърният фонд следва да продължи своето функциониране като резерв на държавната пенсионна система, като се разшири неговата приходна база и преразгледат условията и редът за трансфериране на средства към "Фонд Пенсии" и "Фонд пенсии за лицата по чл. 69 на ДОО (за осигурителен стаж и възраст - б.р.)", допълват още работодателите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Банкова тайна крие контролите за проследяване на трансакциите