IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК с апел да не се подкопава финансовата стабилност

Кампаниите срещу банковата система са недопустими, се казва в официално становище на организацията

15:06 | 18.06.14 г.
БСК с апел да не се подкопава финансовата стабилност

Българската стопанска камара (БСК) се обяви категорично против „зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника“.

В официална позиция на организацията се казва още, че е „лекомислено и безотговорно“ да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка и да се подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или „да се напакости на политическия опонент“.

„Недопустими са кампаниите срещу банковата система, поведени от медии, лобистки групи и политически кръгове“, категорични са от Камарата.

По тази причина от БСК апелират да бъдат спрени акциите за очерняне и злепоставяне на банки, фирми и личности, както и опитите да се руши доверието в надзорните институции – БНБ, Комисията за финансов контрол (КФН) и контролните и правоохранителните органи на страната.

От БСК посочват още в своята позиция, че финансовата стабилност е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната. Тя беше трудно постигната, а разрушаването й ще коства много и на бизнеса, и на гражданите, се посочва в позицията.

Работодателската организация  призова още политическите сили да водят своите кампании за предстоящите предсрочни избори за народни представители в бъдещото 43-то Народно събрание в толерантен тон и в конструктивен дух.

„И най-важното – да се въздържат от злословия по адрес на държавата и нейните публични институции“, пише в позицията на БСК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още