Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България се завърна на дълговия пазар с първа 30-годишна емисия

Постигнатата доходност можем да сравним с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг, категоричен е Кирил Ананиев

България се завърна на дълговия пазар с първа 30-годишна емисия

Снимка: БГНЕС

България се завърна на дълговия пазар, емитирайки успешно две емисии за първи път от 2016 г. насам. За този период страната ни бе единствената в региона, която емитираше вътрешен, но не и външен дълг.

Сега България емитира външен дълг за 5 млрд. лв., обяви финансовият министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерство на финансите.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено от няколко дни в различни медийни публикации, но от финансовото министерство коментираха темата официално едва днес.

На 15 септември ведомството  е пласирало две емисии облигации с общ обем 2,5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Книжата са със срок на погасяване 10 и 30 години

Първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана, уточни Ананиев. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка емисия.

"Това е уникален резултат", категоричен е финансовият министър. Постигнатата доходност по двата транша можем да сравним с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг, заяви той. 

Важно е да се уточни, че това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г.

Към момента фискалният резерв на страната разполага с около 10 млрд. лв., а въпреки коронакризата държавната хазна бе на плюс до края на юли. Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за август 2020 г. се очаква да бъде дефицит в размер на 190,4 млн. лева. В този смисъл вероятно е добре страната ни да има буфери, подобно на други европейски държави, които изтеглиха подобни заеми още през пролетта. 

Стъпката обаче е нелогична за редица експерти. Според бившия министър на финансите Петър Чобанов заедно с поетия от началото на годината дълг общата сума вече надвишава 8 млрд. лв.

„Парите ще се похарчат до края на годината, а ще се връщат 30 години. Не виждам за каква стабилност говорим“, коментира той и добави, че мярката е закъсняла. „Ако беше направено през март и беше подпомогната реално икономиката с тези пари, щеше да има някаква логика“, обясни той пред Investor.bg.

Според икономиста Стоян Панчев пък е възможно цената на дълга да бъде твърде висока заради протестите в страната и множеството критични статии за България в чуждестранния печат.

След журналистически въпрос обаче финансовият министър увери, че лихвите ще бъдат изключително изгодни за страната ни. „Очевидно доверието към страната ни е на много високо ниво. Успехът на емисията ни е в резултат на многодишните ни усилия. На второ място сме по нисък дълг в ЕС, преди нас е само Естония“, каза Ананиев.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и иинституционални инвеститори. „Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година. 

За 10-годишните облигации доходността е от 0,389% при лихвен купон от 0,775, докато за 30-годишните доходността е 1,476% при купон от 1,375. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

По данни на МФ при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Според министерството това представлява най-големият обем, който България пласира наведнъж, а също така и най-ниската доходност и спред по 10-годишни книжа. Страната е успяла да понижи спреда по 10-годишните книжа от 100 на 60, а при 30-годишните - от 180 на 145.

Ананиев посочи още, че се коментира възможността за актуализация на бюджета за тази година.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
4
 
13
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМА НУЖДА ОТ ТОЗИ ДЪЛГ , НО ШИШИ , БОКО, ААМЕД и компания имат остра нужда от него защото според изказването на ФОН ДЕР ЛАЙЕН: "Парите на ЕС ще бъдат защитени от измами, корупция и конфликт на интереси."
В речта си "За състоянието на съюза" председателят на ЕК обяви, че ще предложи европейски закон "Магнитски" и ще завиши климатичните цели на ЕС.

ЯСНО Е, ЧЕ КРАНЧЕТО ОТ ЕС КЪМ ТАЗИ ОПГ ЩЕ СПРЕ ДА ТЕЧЕ!

ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПЪК НОВИЯТ ДЪЛГ ЩЕ ИМ ОСИГУРИ БЕЗПРОБЛЕМНО ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ЗАПОЧНАТОТО.

Къде е опозицията , къде са специалистите й ??!!
Навярно и те са по веригата и затова мълчат!
2
 
3
 
12
mvr0306 до: zelka007
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Че тя и Европа е сериозно ударена, особено индустрията, не виждам какво ще ни помогне интегрирането на БГ в европейските производствени вериги. То и без това е вече факт от няколко години.
1
 
6
 
11
преди 7 месеца
покриват с този заем липсата на данъчни постъпления от туризма ... ако продължи интегрирането на БГ в производствените европейски вериги , всички се надяваме силно на това , вероятно няма да има нужда от нови заеми след '21 година . дотогава за да не се чупи рахата на пенсионерите и държавните служители и инвестиционната програма на правителството , ще трябват заеми ... да не пророкувам ама и догодина ще емитират поне толкова ... :)))
6
 
3
 
10
преди 7 месеца
Като гледам последните 30 години, не мога да си представя кой и с какъв акъл й купува 30-годишната емисия на тази държава. Та тя дотогава може няколко пъти да фалира.
5
 
4
 
9
Zlato до: фиг.1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Това, че когато другите са яли като за последно, а ти си зяпал от страни, въобще не ти дава по-добри възможности в кризисни ситуации. Това е мантрата на управляващите. Няма такова нещо. Ако е криза никой не дава пари пък ако ще и с 0% дълг да си. Просто смятат, че ще ти вземат нещо. Я някое парче земя, я някоя мина, летище или пристанище. Даже се надяват да не си върнеш заема, особено ако имаш нещо ценно, което е и материално :)

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство планира 7 млрд. лв. дефицит до края на годината